Kerry võrdles kliimamuutusi massihävitusrelvaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
John Kerry.
John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry kutsus täna riike tegema rohkem võitluses kliimamuutusega, mida ta nimetas «massihävitusrelvaks».

Kerry tõi Indoneesia pealinnas Jakartas peetud märgilises kõnes kliimamuutuse vastu võitlemiseks välja nii majanduslikud kui ka moraalist lähtuvad argumendid.

Ta hoiatas, et merevee taseme tõus seab enim ohtu merepinna lähedal asuvad Aasia riigid ning nende rikkalikud ökosüsteemid.

Kerry sõnul asuvad Indoneesia ja Kagu-Aasia «kliimamuutuse eesliinil».

«Ei ole liialdus öelda, et ohus on kogu teie eluviis, mida te armastate,» ütles Kerry USA juhitavas kultuurikeskuses indoneesia põllumajandus-, energeetika- ja merendustudengitele.

Ühendriikide välisminister võrdles kliimamuutust terrorismi ja tuumarelvade levikuga.

«Me peame selle väljakutsega tegelema üheskoos. Mõnes mõttes saab kliimamuutust pidada massihävitusrelvaks, ehk isegi hirmuäratavaimaks relvaks maailmas,» nentis ta.

Kerry väitel on 97 protsenti teadlastest ühel meelel selles, et globaalne soojenemine on tingitud inimtegevusest. «Mõelgem sellest niiviisi: kõik 10 ajaloo kuumemat aastat jäävad perioodi pärast 1998. aastat, mil Google alustas veebis tegevust.»

Tegevusetuse tagajärjel võib merepinna tase teadlaste prognoosi kohaselt tõusta sajandi lõpuks meetri võrra, hoiatas USA välisametkonna juht.

«Ühest meetrist piisab poole Jakarta uputamiseks. Ühe meetri suurune tõus sunniks ümber asuma sadu miljoneid inimesi üle maailma ja ohustaks miljardite väärtuses majandustegevust,» lausus ta.

Kerry sõnul on globaalse soojenemise majanduslikud järelmid laastavad. Ookeanide happelisuse tõus võib välja suretada terveid liike - mõnede uuringute kohaselt võivad indoneesia kalurite saagid väheneda 40 protsendi võrra.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles