Inglise kindral: Iraagi armee ülesehitamine võtaks aega terve inimpõlve

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraagi valitsusväed.
Iraagi valitsusväed. Foto: AFP/SCANPIX

Inglise erukindral Tim Cross süüdistas äärmusrühmitise Islamiriik ehk ISIS vastu võitlevaid Iraagi valitsusvägesid halvas juhtimises ja tahtejõu puudumises.

2003 aastal koalitsioonivägede invasiooni Iraaki planeerida aidanud Cross rääkis usutluses briti meediale, et armeed hävitada saab väga kiiresti – mida liitlasväed pärast Saddam Husseini kukutamist Iraagi relvajõude laiali saates tegidki. «Aga et ehitada tugev ja võimekas sõjavägi, kes suudaks sedalaadi kampaaniat võita – sellele kuluks terve põlvkond.» Ta lisas, et lisajõudude saatmine piirkonda ei aitaks probleemi lahendamisele kuidagi kaasa.

Erukindral valas oma arvamusavaldusega õli tulle – hiljuti kritiseeris Iraagi valitsusvägesid ka Ameerika kaitseminister Ash Carter, kes pani märgatavas arvulises ülekaalus olnud armee kiire taganemise ISISe rünnaku alla langenud Ramadi linnast nimelt motivatsioonipuuduse arvele.

Lääne sõjaväelaste väljaütlemised on vihastanud nii Iraagi kui ka neid pühasõdalaste vatases sõjakäigus abistava Iraani poliitikuid. Teheran vastas, et Ameerika pole teinud olukorra parandamiseks «mitte kurditki». Üks Anbari provintsi sõjaväekomandör märkis, et tegu on provokatsiooniga, mille eesmärgiks on õõnestada iraaklaste usaldust keskvõimu vägede vastu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles