Inimõiguslased palusid peatada mustlaste Kosovosse saatmise

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mustlased Mitrovicas.
Mustlased Mitrovicas. Foto: SCANPIX

Lääne-Euroopa riigid peaksid lõpetama Kosovo mustlaste tagasisaatmise, sest naastes ootab neid ees diskrimineerimine, teatas täna inimõiguste organisatsioon Human Rights Watch (HRW).


Kosovo mustlaste kohta 77-leheküljelise raporti koostanud HRW teatel ootavad neid mainitud piirkonnas tõsised raskused. «Neil on probleeme isikuttõendavate dokumentide hankimisel, nagu ka enda omandi tagasisaamisega,» vahendas raportit uudistevõrk AFP. «Neil on ka raskusi eluaseme leidmise, tervishoiu, töö ja sotsiaalabi saamisega.»

«Euroopa saadab kõige haavatavamad inimesed tagasi Kosovosse diskrimineerimise, kõrvaletõrjumise, vaesuse ja ümberpaigutamise juurde,» hoiatas HRW Lääne-Balkani ekspert Wanda Troszczynska-van Genderen. Organisatsioon soovitab kuulutada moratooriumi tagasisaatmisele seni, kuni tingimused Kosovos paranevad ja hakatakse abi andma juba naasnutele.

HRW andmeil mõjuvad tagasisaatmised eriti rängalt lastele, sest vaesuse, keeleprobleemide ja õppekava erinevuste tõttu õnnestub neist vähestel püsida koolis.

Pärast 1999. aasta sõda on Kosovosse tagasi saadetud umbes 50 000 mustlast. See number peaks aga peagi tõusma, sest ainuüksi Saksamaa kavatseb vastavalt Kosovo valitsusega sõlmitud leppele sinna tagasi läkitada 12 000 mustlast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles