Pariisis toimub Ukraina-teemaline nelja riigi esindajate kohtumine

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
(Vasakult paremale)Vladimir Putin, Angela Merkel, François Hollande ja Petro Porošenko selle aasta veebruaris
(Vasakult paremale)Vladimir Putin, Angela Merkel, François Hollande ja Petro Porošenko selle aasta veebruaris Foto: SCANPIX

Prantsusmaa pealinnas Pariisis Elysée palees leiab täna aset Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa juhtide kohtumine, millel käsitletakse Ukraina konflikti ja selle lahendamist.

Nõupidamislaua taha istuvad Venemaa president Vladimir Putin, Ukraina president Petro Porošenko, Prantsusmaa president François Hollande ja Saksamaa kantsler Angela Merkel, edastab Yle.

Prantsuse diplomaatiliste allikate teatel ei ole nelikul plaanis relvarahu kokkuleppe  uuesti läbivaatamine, vaid konkreetsed sammud konflikti lõpetamiseks.

Prantslasest geopoliitika asjatundja, Thomas More´i instituudi esindaja Jean-Sylvestre Mongrenier ei usu, et selle kohtumisega astutakse suur samm lahenduse suunas.

«Ukrainas septembri alguses jõustunud vaherahu on seni vastu pidanud, kuid olukord Donbassi piirkonnas on seni habras ja kahjuks ei ole veel saavutatud kindlat poliitilist lahendust,» teatas prantslane.

Neliku kohtumisel võib jutuks tulla ka Ida-Ukraina separatistide aladel oktoobris toimuvad kohalikud valimised, mis Ukraina keskvalitsuse sõnul on ebaseaduslikud.

Prantsusmaa ja Saksamaa otsivad selles küsimuses kompromisslahendust, mis ei kahjustaks Minski vaherahulepet.

Lisaks soovivad need kaks riiki, et Ukraina president Porošenko nõustuks andma Donetski ja Luganski aladele autonoomia. Ukraina jaoks on need otsused sisepoliitiliselt rasked.

Vanemaa on viimasel ajal aina kõvemini hakanud sõna võtma rahvusvaheliste kriiside lahendamise teemal. Mongrenieri arvates kasutab Venemaa tegelikult ootamise ja külmutamise taktikat.

«Venema strateegias on näha külma sõda. Plaaniks võib olla olukorra «jahutamine» ja siis oodatakse õiget hetke, mil enda huvides tegutseda,» lisas ekspert.

Pariisi kohtumist võivad varjutada Vanemaa õhurünnakud Süürias, mis on USAs kriitikat tekitanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles