Venemaa tippametnik tugevdab sidemeid Kuubaga

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plakat, mis tervitas Kuubasse saabunud endist Venemaa presidenti Vladimir Putinit.
Plakat, mis tervitas Kuubasse saabunud endist Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Foto: blythe.org

Venemaa asepeaminister Igor Setšin sõitis taaskord Kuubale, et saareriigi meedia kinnitusel võtta osa orkaan Ike kahjude hindamisest ja tugevdada kahe riigi vahelisi majandussidemeid.


Venemaa on liitlasriigile lubanud suurt majanduslikku abi viimasel ajal saareriiki tabanud orkaanide kahjude likvideerimiseks, vahendas Reuters kohaliku uudisteagentuuri Prensa Latina teadet.

Väidetavalt ulatub Kuubale eraldatav toetussumma 11 miljoni dollarini (120 miljonit Eesti krooni). Lisaks on Venemaa lubanud taastada Kuuba elektrisüsteemi ja saata saareriiki toiduabisaadetisi.

Peaminister Vladimir Putini üks tippnõunikke külastab Kuubat kahe kuu jooksul juba teist korda. Viimati viibis Setšin Kuubas augustis, kui kõne all oli Venemaa kaugpommitajate saatmine Kuubale, mistõttu hakati rääkima uuest külmast sõjast, sest olukord meenutas 1962. aastat, kui Kuuba raketikriis viis maailma tuumasõja veerele.

Venemaa sõjalennukite võimalik saatmine Kuubale ärritas aga USAd, kelle kindralite hinnangul ületanuks see Washingtoni jaoks punase joone. Hiljem lükkas Venemaa kaitseministeeriumi esindaja kuuldused lennubaasi loomisest Kuubale siiski ümber.

Venemaa tippametniku saatmine Kuubale on osa riigi strateegiast kinnitada vastusena tugevamalt kanda Lõuna-Ameerikas. Seda võib omakorda käsitleda, kui reaktsiooni USA kavale rajada Ida-Euroopasse raketikaitsesüsteem, mis on Venemaad tõsiselt ärritanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles