Politsei piirab Türgi ajalehetoimetust

Juhan Mellik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Politseinikud tulid täna meie toimetusse, nad üritavad meie teemade koosolekut surve alla panna ja ähvardavad meid. Me ei saa oma mõtteid avaldada ja isegi tualetti minna,» raporteerib hetkeolukorrast toimetuses Türgi ajalehe Bugün ingliskeelse versiooni BGNnews juht Emrah Ülker. 

«Ma ei saa praegu hästi rääkida, värisen hetkel,» ütleb Ülker. «Mõned meie sõbrad viidi majast välja, võib-olla viie minuti pärast ka mind.»

Fotod: Emrah Ülker.
Fotod: Emrah Ülker. Foto: Erakogu

Et türklane saaks normaalselt telefoniga rääkida, õnnestus tal pääseda kõrvalruumi – muidu ei lastaks. Istanbuli politsei tungis eile hommikul Koza-İpeki meediagruppi kuuluvate väljaannete toimetustesse, tehes lõpu nii Bugüni kui ka teiste väljaannete trükile. Oma saated katkestasid ka kaks kontserni kuuluvat telejaama. «Me ei saa töötada,» edastab Ülker. «Keegi advokaat tuli koosolekule ja ütles, et meilt ei tohi ilmuda ühtegi artiklit.» Juba masinate vahele jõudnud lehenumbri trükkimine katkestati ja eksemplarid konfiskeeriti.

Meediagrupeeringut süüdistatakse sidemetes Ameerikas elava vaimuliku Fetullah Güleniga – president Recep Tayyip Erdoğani kunagise liitlasega, keda süüdistatakse nüüd illegaalse salaorganisatsiooni juhtimises, mille eesmärk olevat president ja tema erakonna valitsus kukutada. Güleni salaagendid olevat ametliku retoorika järgi infiltreerunud nii politsei, kohtu kui teiste riiklike institutsioonide sekka. 

Ülker peab sündmuste ainupõhjuseks sel pühapäeval toimuvaid Türgi üldvalimisi. «Meie meedia on avatud kõigile ideedele ja opositsioonigruppidele Türgi ühiskonnas,» põhjendab ta. «Aga nad tahavad ainult valitsuspartei mõtteid, tahavad, et oleksime suuvooder.»  Mis siis, et türklase sõnul pakub ajaleht teiste kõrval leheruumi ka Erdoğani Õigluse ja Arengu Partei jaoks.

«Ma ootan, et mõne minuti jooksul saabub kiri vallandamisteatega,» ütleb Ülker. Selline teade on jõudnud juba mitme tema sõbra ja kolleegini. «Nad ei taha, et jätkaksime kirjastamise või ülekannetega.»

Ülkeri sõnul pole suuremal osal Türgi ühiskonnast aimugi, mida nende ja teiste sõltumatu meedia esindajatega tehakse. Need vähesed, kes teavad, siiski toetavad ja protestivad. «Eile tulid tuhanded meie maja juurde pressi- ja mõttevabadust toetama,» räägib türklane. Kuigi politseinikud üritanud neid ohjata, õnnestunud neil üheskoos vägivallale vastu seista.

«Olukord on väga halb,» ütleb Ülker. «Türgi ühiskonda ja eriti ajakirjandust ootavad tumedad ajad.»

«Ma olen praegu teises ruumis, sellepärast saangi rääkida,» jätkab ta. «Nad jälgivad meid kõiki ja mul pole aimugi, mis poole tunni pärast juhtub. Nad ei taha, et meie trükkimine jätkuks. Vabandust, pean nüüd välja lülitama… vabandust!» lõpetab Ülker kõne. Taustaks on kosta hääli. 

12:40

Poolteist tundi pärast esimest kõnet uuesti vesteldes teatab Ülker, et kohale saabus valitsuse eestkostja. «Ta rääkis meile midagi; meie esindaja vastas, et ta ei usu tema juttu,» üritab türklane kirjeldada. «Eestkostja ütles seepeale: oled vallandatud. Siis pöördus ta politsei poole ja käskis – meie ülemus viidagu majast välja, ta ei taha teda siin näha.» jutustab Ülker.

Türklase sõnul üritavad nad endiselt läbi rääkida, kuid maja ees seisvad eriüksused ja soomussõidukid muudavad õhkkonna ärevaks. «Ma ei taha lahkuda, sest pole kindel, kas saan pärast tagasi tulla. Mul pole aimugi, kauaks peab siia jääma; raske on öelda sedagi, mis juhtub viie minuti pärast,» ütleb Ülker. 

13:35

Uutele kõnedele Ülker ei vasta. Esimene katsetus jääb lihtsalt kutsuva tooni peale, teisel korral paneb keegi pärast kolme kutsumist kõne ära. 

14:45

Ülker vastab telefonile, kuid ütleb, et mingeid suuri muutusi ei ole. Endiselt ootavad kõik hetke, mil neile antakse ametlikud lahkumispaberid kätte. Endiselt on eriväed maja ümber.

15.50

Taas ei võta Ülker telefoni. Kui tal peaks õnnestuma saata pilte toimuvast – nagu ta lubas proovida – siis ilmuvad need kohe Postimehe veebis.

Foto: Erakogu
Foto: Erakogu
Foto: Erakogu
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles