Kerry: USA ei aktsepteeri Põhja-Koread tuumariigina

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea riigipea Kim Jong-un.
Põhja-Korea riigipea Kim Jong-un. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry mõistis eile hukka Pyongyangi tuumakatsetuse, öeldes, et Ühendriigid ei aktsepteeri Põhja-Koread tuumariigina.

«See tõsiselt provokatiivne akt kujutab endast tõsist ohtu rahule ja julgeolekule ning rikub jõhkralt mitut ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooni,» seisab USA välisministeeriumi veebilehele riputatud Kerry avalduses.

«Ühendriigid on pühendunud ameerika rahva kaitsmisele ning julgeolekukohutuste täitmisele liitlaste vastu regioonis. Me ei kavatse aktsepteerida Põhja-Koread tuumariigina ja teod nagu viimane tuumakatsetus üksnes tugevdavad meie otsustavust,» lausus välisminister.

Kerry sõnul jätkavad Ühendriigid tihedat koostööd partneritega ÜRO Julgeolekunõukogus ja kuuepoolsetel kõnelustel, et töötada välja kohased vastusammud.

«Kutsume Põhja-Koread lõpetama neid provokatsioone ja valima parema tee. Põhja-Korea saavutab julgeoleku ja arengu, mida ta väidab end taotlevat, vaid rahvusvaheliste kohustuste ja lubaduste täitmisel,» lausus USA esidiplomaat.

Põhja-Korea teatas eile vesinikupommi esmakordsest edukast katsetamisest. Pyongyangi väitel oli tegemist miniatuurse vesinikupommiga. Mitme lääneriigi hinnangul oli ilmselt tegu tuumapommiga.

Ekspertide sõnul ei küündinud plahvatuse võimsus tõelise vesinikupommi tasemele, ent selle väljaselgitamiseks, millega oli täpselt tegu, võib kuluda nädalaid.

Riigis registreeriti veidi enne seda maavärin magnituudiga 5,1.

Põhja-Korea eelmised tuumakatsetused aastatel 2006, 2009 ja 2013 tõid kaasa ÜRO sanktsioonide laine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles