Juncker: Türgil on ELi viisavabaduse tingimustest täitmata 2-3

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ELi ja Türgi lipp
ELi ja Türgi lipp Foto: SCANPIX

Türgi teeb edusamme Euroopa Liiduga viisavabaduse saavutamiseks vajalike tingimuste täitmisel, ütles Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker esmaspäeval.

Türgi peab täitma ELi viisavabaduse saavutamiseks 72 tingimust ning Juncker ütles ajakirjanikele, et Ankara on täitnud neist seni 69 või 70.

Viisavabaduse laiendamine Türgile on osa Euroopa Liidu ja Ankara rändeleppest, mille Türgi kohustus võtma tagasi kõik alates 20. märtsist riigi territooriumilt ELi jõudvad migrandid.

EL lubas omalt poolt võtta Türgis asuvatest Süüria põgenikelaagritest vastu ühe põgeniku iga Türki tagasi saadetud migrandi eest, suurendada toetust Türgis asuvatele põgenikele ning seada Ankaraga sisse viisavabadus juhul, kui viimane täidab selleks vajalikud tingimused.

Peamine komistuskivi on Türgi terrorismivastased seadused, mida president Recep Tayyip Erdoğan keeldub muutmast.

«Endiselt on lahtine küsimus, mida Türgi teeb terrorismivastaste seaduste muutmisega. See on ELi tingimus,» ütles Juncker.

Ülejäänud probleemküsimused puudutavad biomeetrilisi passe. Türgi asepeaminister Numan Kurtulmuş ütles esmaspäeval, et Türgi Euroopa asjade minister sõidab lähipäevil Brüsselisse asja arutama.

Kurtulmuşi sõnul on Türgi meelekindlus viisavabadust saavutada jätkuvalt tugev. «Me ei taha näha Türgi tõsise hoiaku kuritarvitamist selles küsimuses,» sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles