Blogi: Euroopa liidrid kuulasid üle Cameroni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (paremal) ja Suurbritannia Iseseisvuspartei juht Nigel Farage ükstest südamlikult tervitamas.
Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker (paremal) ja Suurbritannia Iseseisvuspartei juht Nigel Farage ükstest südamlikult tervitamas. Foto: AP/Scanpix

Euroopa Parlament võttis teisipäeval Brüsselis toimunud erakorralisel istungil vastu avalduse, milles nõutakse Ühendkuningriigi Euroopa Liidust lahkumise protsessi kohest alustamist. Samuti kutsus parlament mittesiduvas dokumendis üles tühistama Ühendkuningriigi eesistumist ELis - saareriik pidi olema eesistujaks vahetult enne Eestit. 

Teisipäeval samuti Brüsselis alanud kahepäevasel ELi valitsusjuhtide ja riigipeade kohtumisel andis Briti peaminister David Cameron mõista, et Lissaboni leppe 50. artikli ehk lahkumisklausli käivitamine jääb ülesandeks tema järglasele, kes peaks ametis olema oktoobriks.

Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk andis mõista, et EL on valmis lahutusprotsessi alustama kohe. Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker märkis, et lahkumiskõnelusi peab dikteerima EL, mitte Ühendkuningriik.

Kolmapäeval kohtuvad ELi 27 riigi liidrid ilma Cameronita, et arutada ühenduse edasisi samme ja tulevikku. Ühendkuningriigi ELi kuulumise ajal on tegu esimese korraga, kui Briti peaminister jääb Ülemkogult kõrvale.

Kolmapäevase kohtumise lõppjärelduses avaldasid 27 liikmesriigi liidrid Briti referendumi tulemuste üle kahetsust, kuid lubasid seda austada. Edasised sammud sõltuvad nende avalduse järgi aga brittidest, kes peavad ametlikult EList väljaastumiseks käivitama Lissaboni lepingu artikli 50.

Tagasi üles