Clintoni ja Trump pidasid viimase otsustava teleduelli (2)

Kadri Veermäe
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hillary Clinton ja Donald Trump pärast tänast debatti.
Hillary Clinton ja Donald Trump pärast tänast debatti. Foto: SCANPIX

USA demokraadide presidendikandidaadi Hillary Clintoni ja tema vabariiklasest rivaali inetusi täis valimiskampaaniad hakkavad lõpule lähenema. Täna pidasid nad oma viimase teledebati.

CNNi debatijärgse küsitluse järgi võitis selle Clinton: nii arvas 52 protsenti hääletajatest. 39 protsenti küsitletutest pidas võitjaks Trumpi.

Ameerika telekanali NBC kommentaatorid sõnasid debati järel, et tänane üritus sarnanes kõige rohkem korralikule teledebatile ning esimesed 30 minutit olid mõlemale kandidaadile pigem soodsad.

Briti väljaande Telegraph ajakirjaniku Rob Crilly hinnangul võitis Donald Trump debati vaatemängulise osa oma urhatuste, vahelesegamiste ja löökidega Clintoni skandaalide ja Washingtoni korruptsiooni pihta. «Kuid kui loeme USA järgmise hommiku ajalehtede pealkirju, näeme sealt, et Trump pole valmis valimistulemusi aktsepteerima. Tänasest debatist jääb ka meelde ka Clintoni kõrk suhtumine selle kohta, mida USA maailmas esindab,» hindas Crilly. Võitjaks pidas Crilly Clintonit.

Uudistekanali NBC News Valge Maja korrespondent Chris Jansing kirjutab Twitteris, et Vabariiklaste Rahvuskomitee (RNC) esimees Peince Priebus teatas, et Trump aktsepteerib igal juhul valimistulemust. Trump seda debati käigus sellises sõnastuses välja öelda ei tahtnud.

USA telekanali CNN analüütiku Tal Kopani hinnangul oli debatt üllatavalt sisukas, kuid sel ei puudunud omad šokeerivad hetked. «See oli kõige sisukam ja võrdsem debatt, mida me selle valimistsükli jooksul oleme näinud. Oli hetki, kus Trump asus ründama (näiteks kui ta survestas Clintoni tolle perekonna sihtasutuse teemal) ja hetki, mil Clinton selgelt juhtis (näiteks Trumpi naisteründamistest rääkides),» arvas Kopan.

Kopani hinnangul oli arutelu abordi, relvakontrolli, Süüria, ISISe ja eelarve teemadel mõttekas. «Mõlema poole toetajad kuulsid tõenäoliselt seda, mis neil südame soojaks tegi,» sõnas Kopan. Kuigi tegu oli selgelt Trumpi parima etteastega, ei suutnud ta kõik need 90 minutit samaväärselt esineda.

Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump täna pere keskel lavalt lahkumas. Foto: Scanpix
Vabariiklaste presidendikandidaat Donald Trump täna pere keskel lavalt lahkumas. Foto: Scanpix Foto: ROBYN BECK/AFP
Hillary Clinton debati järel, paremal tütar Chealsea Clinton.
Hillary Clinton debati järel, paremal tütar Chealsea Clinton. Foto: ROBYN BECK/AFP

Trumpi jaoks oli tänane debatt viimseks võimaluseks erinevate skandaalide tõttu käest libisevat üritust õigele teele tagasi pöörata, kirjutas debati eel uudisteagentuur AP. Tema populaarsust on kahandanud videolindile jäädvustatud naisi alandavad kommentaarid ning aina kuhjuvad seksuaalse ahistamise süüdistused.

Clintonil olid headest arvamusküsitluste tulemustest hoolimata omad mured. Kogu kampaania vältel on teda jälitanud kahtlused naise usaldusväärsuse ja siiruse suhtes ning kahe eelmise debati käigus pole ta suutnud neid maha raputada.

Tänast Nevada ülikoolis toimuvat debatti juhtis telekanali Fox kogenud uudisteankur Chris Wallace ning see kestis poolteist tundi.

Tagasi üles