Professori ennustus: Trump lendab peagi võimult (19)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Stefan Rousseau/Scanpix

Ameerika Ühendriikide presidentide uurimisele spetsialiseerunud ajaloolane prognoosib, et Donald Trumpist saab ajaloo jooksul võimul püsimise lühiduselt teine riigipea.

Florida Atlandi Ülikooli professor Ronald L. Feinman ennustas, et Trump püsib kohal alates 31 päevast – nii palju jõudis 1841. aastal kopsupõletikku surnud president William Henry Harrison ametit pidada – kuni 199 päevani. Just niikaua püsis võimul president James A. Garfield, enne kui ta 1881. aastal mõrvati.

20. sajandi Ameerika ajaloole pühendunud professor lisas, et tema hinnangul on vältimatu – uueks riigijuhiks saab praegune asepresident Mike Pence. Olevat tõenäoline, et Trumpi umbusaldamine või sunnitud tagasiastumine on vaid nädalate küsimus.

«Paljud välispoliitikaeksperdid vangutavad pead Trumpi kohatu käitumise ja keelekasutuse üle iga kord, kui ta räägib avalikult või kirjutab Twitteris – samuti tema ebastabiilsuse ja hooletuse pärast,» lausus Feinman, kelle meelest on praegune president oma loomuomadustelt ametisse sobimatu.

Asjaolu, et asepresident Mike Pence avaldas suurt mõju julgeolekunõuniku Michael Flynni tagasiastumisel, olevat professori sõnul juba märk sellest, et ta kehtestab enda võimu Trumpi meeskonnas.

Mitte ühtegi Ühendriikide presidenti pole kunagi edukalt ametist tagandatud – proovi tehti küll Bill Clintoniga, kuid senat mõistis ta õigeks. Protsessist pääses ka Richard Nixon, kes jõudis enne seda ise tagasi astuda. 

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles