Lapsed Süüria sõjas: voodimärgamine ja pidev stress (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: DELIL SOULEIMAN/AFP/Scanpix

Abirühmitis «Päästke lapsed» avaldas uuringu, mille tulemused on masendavad: aastaid kestnud sõjaõudused on viinud miljonid Süüria lapsed olukorda, kus nad elavad pideva stressi tingimustes ja on vaimse murdumise äärel.

Ilma kohese abita võivad tervele põlvkonnale osaks saanud hingehaavad osutuda pöördumatuteks, väidab organisatsioon. Lakkamatu stress on suurendanud laste voodimärgamist, enesevigastamist ning suitsiidikatseid, samuti agressiivset käitumist.

Uurimistulemused põhinevad sadadel Süürias läbi viidud intervjuudel ning on rühmitise väitel suurim, mis riigis 2011 aastal puhkenud kodusõja vältel korraldatud. Raport nimega «Nähtamatud haavad» nimetab olukorda hirmutavaks vaimse tervise kriisiks Süüriasse lõksu jäänud laste seas.

Uuringust selgus, et kaks kolmandikku lastest on kaotanud kellegi lähedase, nende kodu on pommitatud või on nad ise saanud haavata. Ligi 71 protsendi intervjueeritud täiskasvanute sõnul kannatavad nende lapsed uriinipidamatuse all. 48 protsenti ütles, et on kohanud lapsi, kellel on tekkinud sõja mõjul kõnehäired või jäänud täiesti tummaks.

Süüriast on põgenenud ligi 2,3 miljonit last; uuringu andmeil on riigis vähemalt kolm miljonit alla kuue-aastast, kes pole oma elus kogenud midagi muud peale sõja.

«Mitte kunagi pole olnud suuremat ohtu katkise põlvkonna tekkimiseks, mis on kaotatud traumale ja äärmuslikule stressile,» lausus Päästke Lapsed vanemnõustaja vaimse tervise alal Marcia Brophy. 

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles