Islandi minister ennustas ennetähtaegseid valimisi

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islandi protestijad nõuavad valitsuse tagasiastumist.
Islandi protestijad nõuavad valitsuse tagasiastumist. Foto: Reuters / Scanpix

Majanduskriisi ja nüüd ka rahvarahutuste käes vaevleva Islandi valitsuse minister ja suurima võimupartei asejuht tunnistas, et riigis toimuvad veel enne selle aasta lõppu ennetähtaegsed üldvalimised.


«Iseseisvuspartei liikmed peaksid mõistma, et valimised tulevad sellel aastal,» ütles haridus-, teadus- ja kultuuriminister Thorgerdur Gunnarsdottir, kes on ka sama erakonna aseesimees, täna parlamendi ees peetud kõnes, vahendas AFP. Islandi peaminister Geir Haarde kinnitas varem, et valitsus jätkab oma tööd protestidest hoolimata.

Iseseisvuspartei on praegu koalitsioonis Sotsiaaldemokraatliku Liiduga ning ei saa seaduste järgi kuulutada parlamendivalimisi välja enne 2011. aastat. Ent pisikese saareriigi suurpankade kokkuvarisemine oktoobris on pannud paljud islandlased nõudma valitsuse kohest tagasiastumist ja uusi valimisi.

Reykjavikis on teisipäevast alates protesteerinud parlamendihoone ees kuni paar tuhat meeleavaldajat, kes näitavad vihaselt välja oma jälestust majanduses praegu valitseva olukorra suhtes ning süüdistavad selles võimulolevat valitsust. Miiting toimub seal ka täna õhtul.

Islandi ülisuureks paisunud finantssektor lagunes üleilmse krediidikitsikuse haardes ning valitsus oli seetõttu sügisel sunnitud kolm suurpanka oma kontrolli alla võtma. See viis langusse nii majanduse kui ka krooni kursi, mis on oma väärtusest kaotanud peaaegu poole, samas kui inflatsiooni tase küündis detsembri seisuga paarikümne protsendi lähedale

Põhja-Atlandil asuvas saareriigis elab vaid 320 000 inimest, töötus kasvas seal novembri 3,3 protsendi pealt detsembriks juba 4,8 protsendini, teatas kohalik tööjõudirektoraat teisipäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles