Medvedev suhtub Venemaa ja USA suhetesse optimistlikult

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama ja Dmitri Medvedev Medvedev täna Londonis.
Barack Obama ja Dmitri Medvedev Medvedev täna Londonis. Foto: Reuters / Scanpix

Vene Föderatsiooni president Dmitri Medvedev nimetas väljavaateid suhetes Ameerika Ühendriikidega optimistlikuks.


Medvedev kohtus täna G20 riikide majanduskriisile pühendatud tippkohtumisel esmakordselt USA presidendi Barack Obamaga ning kohtumise järel tunnistas ta, et suhtub kahe suurriigi vaheliste suhete paranemisse optimistlikult, vahendas AFP.

Mõlema riigi juhid kinnitasid soovi keerata kahepoolsetes suhetes uus lehekülg ja teha koostööd Iraani, Põhja-Korea ja Afganistani küsimustes, kuid lahkaarvamused Gruusia ning niinimetatud Venemaa mõjusfääri osas on endiselt pinevad.

«Tänane arutelu näitas, et meil on märksa rohkem ühiseid seisukohti, mis meid ühendavad, kui neid, mis meid lahutavad,» lisas Medvedev. «Viimastel aastatel olid meie kahe riigi suhted pingelised ja liikusid vales suunas».

Riigipead avaldasid ka lootust, et USA ja Venemaa sõlmivad selle aasta jooksul uue tuumarelvastuse piiramise leppe, millega tahetakse tuumalõhkepeade hulka vähendada allapoole 2002. aastal määratud arvust. Presidendid teatasid ühisavalduses, et läbirääkimisi võidakse alustada juba juulis.

Obama on lubanud muuta tuumarelvastuse vähendamise oma presidentuuri üheks keskseks küsimuseks. Selle oluliseks eelduseks on aga 1991. aastal Moskvaga sõlmitud, kuid selle aasta detsembris aeguva USA-NSV Liidu strateegiliste relvade vähendamise lepingu (START) uuendamine.

2002. aastal leppisid USA ja Venemaa pärast pikka aega kestnud kõnelusi kokku, et kümne aasta jooksul vähendatakse tuumarelvalõhkepäid 1700 kuni 2200ni, kuid 2008. aasta jaanuaris oli Ühendriikidel üle 5000 ja Venemaal üle 8000 lõhkepea.

Obama lubas ka pärast kohtumist oma Vene kolleegiga, et külastab Venemaad juulis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles