Gruusia taastab Stalini monumente

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Stalini kuju taasavamine täna Alvanis.
Stalini kuju taasavamine täna Alvanis. Foto: SCANPIX

Gruusias Alvani linnas taastati järjekordne nõukogude diktaatorile Jossif Stalinile pühendatud monument, mille varem oli lasknud maha võtta president Mihheil Saakašvili.

«Me ei tohiks unustada oma minevikku. Me ei tohiks unustada Stalinit,» ütles Gruusia kommunistliku partei liider Grigol Oniani Alvanis kümnetele Stalini monumendi taasavamisele kogunenud inimestele, vahendas uudisteagentuur AFP.  

Eile hääletasid aga Stalini sünnilinna Gori kohalikud võimud diktaatori monumendi taastamise poolt. Novembris pandi Stalini mälestusmärk uuesti püsti Zemo Alvani külas, mis oli sealt demonteeritud aasta varem.

President Mihheil Saakašvili riigipeaks oleku ajal on maha võetud mitmeid Stalini mälestusmärke. President põhjendas monumentide eemaldamist väitega, et need sümboliseerisid Moskva mõjuvõimu.

Ka on Saakašvili ametiajal keelustatud nõukogude sümboolika avalik kasutamine ning tekitatud kalendrisse uus riiklik tähtpäev – nõukogude okupatsiooni mälestuspäev.

Pärast tänavu oktoobris toimunud parlamendivalimisi peaministriks saanud Bidzina Ivanišvili ametiajal on aga kohalikud võimud mitmel pool otsustanud Stalini monumendid taastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles