WHO tõstis pandeemiaohu taseme viiendale astmele

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) tõstis seagripi pandeemiaohu hoiatustaseme kuuetasemelisel skaalal viiendale astmele.


Viies tase tähendab seda, et tuvastatud on haiguse levimine inimeselt inimesele vähemalt kahes riigis, teatas BBC News.

WHO pandeemiaohu skaala koosneb kuuest tasemest. Esimese taseme puhul pole liikvel ühtegi uut viirusetüüpi. Kuuenda  taseme puhul on juba tegemist laia ülemaailmse viiruse kontrollimatu levikuga.

Hispaania teatas täna esimesest seagrippi nakatunud isikust, kes pole hiljuti külastanud Mehhikot, kust haiguspuhang alguse sai.

WHO peadirektor Margaret Chan soovitas tungivalt kõikidel riikidel käivitada pandeemia vastase võitluse plaanid ning suurendada järelevalvet ning infektsioonikontrolli.

Chani sõnul tuleks tegutseda ülimalt kiiresti.

«See on märguanne valitsustele, tervishoiuministeeriumitele ja ravimifirmadele, et teatud samme tuleb hakata veelgi kiiremini tegema,» ütles Chan ajakirjanikele, vahendas AFP.

Chan rõhutas, et Mehhikot ning Ameerika Ühendriike ohustavat viirust tuleb võtta tõsiselt.

WHO üleilmses kriisiplaneerimiskavas kirjeldatakse, et viies hoiatustase on tugev märguanne, et pandeemia on «ähvardavalt lähedal» ning et aeg viia lõpule kavandatud vastumeetmed on lühike.

Chan lisas, et tänu linnugripi hirmus tehtud ettevalmistustele on riigid praegu pandeemiaga toime tulemiseks paremini ette valmistunud.

Varem ütles WHO ametnik, et viiruse levik aeglustumise märke ei näita.

Chan kutsus üles arenenud riike aitama vaesemaid riike viirusega toimetulekul.

USA riikliku allergia ja nakkushaiguste instituudi direktor Anthony Fauci ütles, et tegemist on viirusega, mida nad kunagi varem näinud pole. «Inimeste immuunsüsteemidel puudub vastupanuvõime ning see levib inimeselt inimesele. Kõik tunnused potentsiaalseks pandeemiaks on olemas,» vahendas CNN

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles