Küsitlus: kolmandik venemaalastest hindab Stalinit positiivselt

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diktaatori Jossif Stalini büst Kremli müüri ääres.
Diktaatori Jossif Stalini büst Kremli müüri ääres. Foto: SCANPIX

Venemaalaste suhtumine Jossif Stalinisse ei ole viimastel aastatel oluliselt muutunud, endiselt seostub selle isikuga positiivseid emotsioone, teatas Ülevenemaaline Avaliku Arvamuse Uurimise Keskus ( VTsIOM).

VTsIOM korraldas küsitluse 16.–17. veebruaril, selles osales 1600 inimest Venemaa 46 regioonist. Küsitlus näitas, et 27 protsenti vastanutest tunneb Stalini vastu austust, kuus protsenti sümpaatiat ja kolm protsenti imetlust.

Negatiivset tuntakse selle isiku vastu harvem - vastumeelsust tunnistas 14 protsenti vastanutest, vastikust tema suhtes tunneb kuus protsenti ja hirmu viis protsenti. Paljusid jätab Stalin aga ükskõikseks (30 protsenti küsitletutest).

Austust tunnevad Stalini vastu peamiselt eakad venemaalased (36 protsenti vastanutest).

Stalini rolli ajaloos hinnates arvab 45 protsenti venemaalastest, et ta tegi võrdselt head ja halba, 2007. aastal vastas nii 37 protsenti. Ülejäänud vastajad jagunesid pooleks - 23 protsenti omistab Stalinile head, 24 protsenti halba.

Stalini rolli hindavad ajaloos positiivseks eelkõige Venemaa kommunistliku partei toetajad  - 38 protsenti. Nende positiivsele hinnangule oponeerivad parlamendi väliste parteide toetajad - 30 protsenti.

Stalini surmast möödus 5. märtsil 60 aastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles