Rehn: Island võib ELi liitumistaotluse esitada juba juulis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olli Rehn.
Olli Rehn. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Liidu laienemisvolinik Olli Rehni sõnul võib Island esitada taotluse liituda ühendusega juba juuli algul, mis tähendaks, et liitumiskõnelused algaksid tuleval aastal.


Täna Soome pealinnas Islandi võimalikku liitumist kommenteerinud Rehn on varem teatanud, et saareriik võib ELiga liituda juba 2011. aastal, vahendas

Helsingin Sanomat

.

«Maa uus valitsus suhtub oma programmis positiivselt liikmesolekusse ja parlament hääletab küsimust mõne nädala jooksul. Võib juhtuda, et nad esitavad avalduse sel aastal,» ütles Rehn.

Kui Island avalduse esitab, edeneksid kõnelused Rehni hinnangul tõenäoliselt üpris kiiresti, kuna Island on vana ja kindel demokraatia, mis täidab liitumistingimused ja on pealegi Euroopa majanduspiirkonna liige.

Islandlased on seni liitumisse suhtunud skepsisega, kuid riigi mullune majanduskrahh on suurendanud liitumise pooldajate arvu. Võimalikel läbirääkimistel ELiga oleks suurim tüliõun Islandi kalaveed, mida riik keeldub teistega jagamast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles