Saksamaa rahvaarv osutus eeldatust 1,5 miljoni võrra väiksemaks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa jalgpallifännid.
Saksa jalgpallifännid. Foto: SCANPIX

Saksamaa rahvaarv on esimese Saksamaade taasühinemise järgse rahvaloenduse põhjal 80,2 miljonit ehk 1,5 miljonit eeldatust väiksem, teatas täna riiklik statistikaamet Destatis.

Euroopa Liidu suurima elanike arvuga riigi rahvaarv on 2011. aasta 9. mai seisuga 80,2 miljonit inimest. Seni oletatud elanike arvust 81,7 miljonit erineb see 1,5 miljoni võrra.

Viimast arvu peeti juba ammu ebausaldusväärseks, sest selle aluseks olid Lääne-Saksamaa 1987. aasta ja Ida-Saksamaa 1981. aasta rahvaloenduse andmed.

Üllatav on erinevuse suurus, tunnistas Destatise president Roderich Egeler, kelle sõnul on Saksamaal arvatust märgatavalt vähem välismaalasi.

Elanikkonna koguarvust 92,3 protsenti ehk 74 miljonit inimest moodustavad Saksa kodanikud. Välisriikide kodanikke on umbes 6,2 miljonit ehk 7,7 protsenti - 1,1 miljonit vähem, kui eeldati.

Põhjuseks võib olla see, et riigist lahkuvad välismaalased ei teata äraminekust omavalitsustele, ütles Destatise elanikkonnastatistika osakonna juhataja Sabine Bechtold.

Uute andmete valguses muutuvad ka näitajad nagu sisemajanduse kogutoodang elaniku kohta ja tööpuuduse tase, ütles ta.

Kahaneda võib ka Saksamaa mõju Euroopa institutsioonides, sest selle aluseks on samuti rahvaarv.

Rahvaloendus näitas muu hulgas, et naisi on Saksamaal 41 miljonit ja mehi 39 miljonit.

Umbes 15 miljonit inimest ehk 19 protsenti elanikkonnast on esimese või teise põlvkonna immigrandid.

Palgatööd teeb 40 miljonit, tööta on 2,1 miljonit.

Endale kuuluvas kodus elab 46 protsenti leibkondadest, üle poole elab üüripinnal. Üllataval kombel ei ole 1,7 protsendil leibkondadest tualetti, dušši või vanni ja 0,8 protsendil ei ole aga neist ühtki. Viimaseid on enam idapoolsetes liidumaades, kus on ka kõige rohkem tühje maju.

Statistika aluseks on kolmandikult Saksamaa elanikkonnast saadud andmed, neist 10 protsendiga kohtusid küsitlejad näost näkku.

Saksamaa on üks madalama sündimusega riike Euroopa Liidus, mis tähendab elanike arvu kiiret kahanemist, kuna immigratsioonitase ei korva surmade ülekaalu sündidest.

Rahvaloendus toob ilmsiks "märgatavad muutused elanike vanuselises struktuuris", ütles Egeler. Viiendik elanikkonnast on üle 65 ja 42 protsenti üle 50 aasta vana.

Destatise projektsiooni kohaselt langeb Saksamaa rahvaarv 2060. aastaks 65-70 miljonini.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles