ÜRO: on alust uskuda Süürias keemiarelvade kasutamist

Kadri Veermäe
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA märtsis avaldatud foto haiglasse toimetatud väidetavast keemiarünnaku ohvrist.
Süüria riikliku uudisteagentuuri SANA märtsis avaldatud foto haiglasse toimetatud väidetavast keemiarünnaku ohvrist. Foto: SCANPIX

ÜRO täna avaldatud raportist selgub, et Süüria konflikti mõlemad osapooled võivad olla kasutanud keemiarelvi. Raporti autorite sõnul on neil selle kohta tõendeid , teatab BBC.

ÜRO uurimiskomisjon ei täpsustanud, millist tüüpi aineid ained võivad olla asjasse segatud, kuid raporti autorite hinnangul on alust uskuda, et keemiarelvi kasutati Süürias märtris ja aprillis neljal korral.

«On alust uskuda, et piiratud koguses mürgiseid kemikaale kasutati valitsusvägede rünnakute ajal 19. märtsil Aleppos, 19. märtsil pealinnas Damascuses, 13. aprillil Aleppis ja 29. aprillil Idlibi provintsis Saraqebis,» seisis raportis.

«Olemasolevate tõendite valguses pole aga võimalik kindlaks teha, milliseid aineid täpselt kasutati, kuidas neid kasutati ja kes neid kasutas,» lisasid raportöörid.

Lisaks teatasid ÜRO uurijad, et inimsusevastased kuritööd on Süürias igapäevaseks muutunud. Nende sõnul on massimõrvu korraldanud ja inimesi piinanud mõlemad osapooled.

Värske ÜRO raport keskendus neljakuulisele perioodile, mis algas selle aasta 15. jaanuariga ja lõppes 15. maiga. Uurijad on dokumenteerinud 17 võimaliku veresauna juhtumit.

Maailma juhtivad jõud proovivad praegu aga kokku leppida kuupäeval, mil võiks toimuda Süüria-teemaline rahukonverents. Usutavasti on konfliktis elu kaotanud vähemalt 80 000 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles