Kosovos avaldati meelt Serbiaga suhete parandamise vastu

Jürgen Tamme
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ühendamist Albaaniaga toetavad Kosovo albaanlased püüdsid protestiks suhete parandamise vastu Serbiaga blokeerida Kosovo parlamendi sissepääsu.

Umbes 300 radikaalse Enesemääramise liikumise toetajat püüdsid sel moel takistada rahvasaadikutel osalemast täna parlamendis toimuval hääletusel, kus rahvasaadikud otsustavad Serbiaga suhete normaliseerimise lepingu ratifitseerimise üle, vahendas uudisteagentuur AFP.

Meeleavaldajad kandsid loosungeid «Leping ei lähe läbi» ja «Varastega ei saa riiki ehitada». Parlamendihoone ja selle ümbrusse saadeti täiendavaid julgeolekujõude, kes meeleavaldajaid eemale tõrjusid.

Ajaloolises lepingus jõudsid Kosovo ja Serbia kokkuleppele tänavu aprillis ning see avab mõlemale võimaluse alustada liitumisläbirääkimisi Euroopa Liiduga. Siiski ei tähenda see, et Serbia sellest 2008. aastal ühepoolselt lahku löönud Kosovot iseseisva riigina tunnustaks.

Kui Belgrad saab peagi teada konkreetse kuupäeva, millal nendega liitumiskõnelusi alustatakse, siis Priština peab selleks veel pingutama. Siiski alustatab EL Kosovoga stabiliseerimis- ja assotsieerumisleppe kõnelusi, mis on samm lähemale liitumiskõnelustele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles