Egiptuse islamistid kutsusid «rahumeelselt protestima»

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Egiptuses
Meeleavaldus Egiptuses Foto: SCANPIX

Egiptuse islamistlike erakondade ja liikumiste ühendus kutsus reedel president Mohamed Morsi kukutamise vastu protestima, nimetades presidendi võimult kõrvaldamist sõjaväeliseks riigipöördeks.

Seaduslikkuse Toetamise Rahvusliit, kuhu kuulub ka Morsi Moslemivennaskond, kutsus neljapäevases avalduses «rahumeelsetele protestidele kõigis Egiptuse provintsides, et mõista hukka seaduslikkusevastane sõjaväeline riigipööre ja toetada president Morsi seaduslikkust».

Sõjavägi kukutas Egiptuse esimese demokraatlikult valitud presidendi kolmapäeva õhtul pärast nädal aega väldanud temavastaseid ulatuslikke meeleavaldusi.

Relvajõudude kõrge ametniku sõnul hoitakse aasta võimul olla jõudnud Morsit «ennetavalt» koduarestis.

Vahi alla on võetud Moslemivennaskonna liidreid, teiste seas selle juht Mohammed Badie.

Egiptuse ajutiseks presidendiks vannutati neljapäeval konstitutsioonikohtu esimees Adly Mansour, kes jääb riigipea kohuseid täitma uute valimisteni. Relvajõudude ülemjuhataja kindral Abdel Fattah al-Sisi kuulutas kolmapäeva hilisõhtul välja presidendi- ja parlamendivalimised, kuid ei täpsustanud, millal need toimuvad.

Morsi-vastased meeleavaldused tõukusid süvenevast majanduskriisist, kütusenappusest ja kõrgest tööpuudusest. Kriitikud süüdistasid teda 2011. aasta revolutsiooni reetmises.

Kukutatud riigipea poolehoidjad väidavad, et ta sai probleemid pärandiks eelmiselt, Hosni Mubaraki korrumpeerunud režiimilt ja tal tulnuks lasta ametiaeg lõpuni teenida. Sel juhul võinuks Morsi olla president 2016. aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles