Moskva kuulutas Soome diplomaadi soovimatuks isikuks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa lipp Kremli taustal.
Venemaa lipp Kremli taustal. Foto: SCANPIX

Venemaa kuulutas soovimatuks isikuks Soome diplomaadi, kes toimetas ebaseaduslikult üle piiri Soome kodaniku ja tolle poja.

«Soome suursaadik Venemaal Matti Anttonen kutsuti täna Vene välisministeeriumi, kus teda teavitati, et Peterburis Soome peakonsulaadis töötanud konsul Simo Pietiläinen on kuulutatud '

persona non grata

'ks, kuna ta rikkus jõhkralt Venemaa seadusi ja Viini konventsioone diplomaatilistest ja konsulaarsuhetest,» teatas Vene välisametkond.

Teadaandes öeldakse, et Vene uurimisorganid jätkavad kõnealuse juhtumiga tegelemist.

Loo peategelane on viieaastane topeltkodakondsusega Anton Salonen, kelle venelannast ema 2008. aasta märtsis endaga Soomest Venemaale kaasa viis.

Soome kohus andis Antoni hooldusõiguse soomlasest isale. Isa otsis poja Venemaalt üles ja palus seejärel abi Soome Peterburi konsulaadi töötajalt, kes poisi aprillis oma auto pagasiruumis üle piiri Soome tagasi toimetas.

Juhtumit on arutanud telefonitsi isegi kahe riigi välisministrid.

Hiljuti Helsingit väisanud Venemaa peaminister Vladimir Putin mõistis Soome diplomaadi teguviisi karmilt hukka.

«See, et laps ja tema isa veeti riigist välja diplomaatilise auto pagasiruumis, ei kannata üldse mingisugust kriitikat,» pahandas Putin, leides, et niisuguse inimese koht pole mitte diplomaatilises teenistuses, vaid kirikus.

Soome peakonsulaat Peterburis ei leidnud oma töötaja tegevuses aga midagi taunimisväärset. «Me pole midagi rikkunud. Me üksnes aitasime oma kodanikke. Konsulaat ei kavatse seda küsimust välisministeeriumi esindusega arutada. Tegelgu sellega Vene ja Soome välisministeerium. Meie arvates ei ole üldse mingit probleemi,» ütles Soome peakonsul Peterburis Olli Perheentupa.

Ühtlasi lisas ta, et kõnealune diplomaat enam Peterburis ei tööta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles