Rohelised ei taha Tony Blairi ELi presidendiks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tony Blair.
Tony Blair. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Parlamendi roheliste partei juhid kritiseerisid täna ideed nimetada endine Briti peaminister Tony Blair kandidaadiks Euroopa Liidu kavandatavale presidendi ametikohale, kuna ta toetas USA sõda Iraagis.


«Ettepanek esitada Tony Blair ELi ülemkogu esimeseks presidendiks on absurdne ja tähendaks ELi jaoks tagasiminekut,» ütlesid parteijuhid Strasbourgis. «Arvestades, kui sügavalt Iraagi sõda ELi lõhestas, ei saa Tony Blairi küll kuidagi kompromisskandidaadiks pidada. Ta on ka Lähis-Ida erisaadikuna väga vähe entusiasmi üles näidanud.»

Rohelistele ei ole meeltmööda ka ekspeaministri majandusvaated. «Tema Thatcherilt päritud neoliberaalne poliitika külvas praeguse finants- ja majanduskriisi seemned.»

Praegu juhib ELi 27 liikmesriiki üks riik poole aasta kaupa, kuid Lissaboni lepe näeb ette ainuisikulise pikemaajalise presidendikoha loomist.

Reformilepe võib jõustuda juba tuleval aastal, kui Iiri valijad seda oktoobris kordusreferendumil toetavad.

Briti Euroopa asjade minister Glenys Kinnock pani eile aluse spekulatsioonidele, et Londoni kandidaat on Blair. ELi presidendi ametikohast rääkides on mainitud ka Hispaania endise peaministri Felipe Gonzaleze nime.

«Briti valitsus toetab Tony Blairi kandidatuuri ülemkogu presidendi kohale,» ütles Kinnock.

Vastuseks küsimusele, kas asja on arutatud ka Blairi endaga, ütles minister: «See on valitsuse positsioon. Ma olen kindel, et nad ei tee seda temalt küsimata.»

Ka Blairi järglane, praegune peaminister Gordon Brown ütles juunis ühes usutluses, et toetab Blairi kandidatuuri.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles