Medvedev ründab avalikus kirjas «Vene-vastast» Ukrainat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev.
Dmitri Medvedev. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Venemaa lükkab kriisi tõttu suhetes Ukrainaga edasi suursaadiku saatmise Kiievisse, teatas täna Vene president Dmitri Medvedev, avaldades lootust, et suhted paranevad Ukrainas uue juhtkonna valimisega.


«Tahan teid informeerida, et Ukraina juhtkonna praeguse Venemaa-vastase kursi tingimustes olen võtnud vastu otsuse lükata edasi uue suursaadiku saatmise Kiievisse,» on öeldud Medvedevi avalikus kirjas Ukraina riigipeale Viktor Juštšenkole.

«Venemaa loodab, et Ukraina uus poliitiline juhtkond on valmis rajama meie rahvaste vahel suhteid, mis vastavad inimeste tõelistele ootustele,» seisab Kremli avaldatud kirjas.

Ukrainas on 17. jaanuaril presidendivalimised, kus läänemeelseid jõude ähvardab lüüasaamine Venemaa-sõbralikult leerilt.

Medvedev süüdistas oma kirjas Ukrainat taotluses katkestada majandussidemed Venemaaga, seades sellega ohtu gaasitarned Euroopale.

«Meile on jäänud mulje, et Kiiev püüab järjekindlalt rebida puruks traditsioonilisi majandussuhteid Venemaaga, ennekõike energiasektoris,» ütleb ta.

Oma videoblogis põhjendas Medvedev avalikku kirja ja saadiku mittelähetamist pingetega kahe riigi suhetes ning loetles ebakõlade põhjusi.

Medvedevi hinnangul on Kiiev asunud avalikult Vene-vastasele positsioonile seoses Gruusia sõjaga. «Just Ukraina relvadest tapeti rahulikke elanikke ja Vene rahuvalvajaid,» väitis ta.

Lisaks süüdistas ta Ukrainat Venemaa Musta mere laevastiku tegevuse takistamises.

President avaldas rahulolematust seoses vene keele väidetava väljatõrjumisega Ukraina meediast ning hariduse, kultuuri ja teaduse vallast. Ka ei meeldi Medvedevile Kiievi hinnangud ajaloole, eriti Teise maailmasõja tõlgendamine kahe totalitaarrežiimi kokkupõrkena.

Lisaks seisavad Vene ettevõtted Medvedevi sõnul pidevalt silmitsi Ukraina võimude vastutöötamisega, Kiiev aga sõlmib Venemaast mööda minnes Euroopa Liiduga gaasitarneleppeid, mis olevat vastuolus Vene-Ukraina kahepoolsete lepetega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles