Välismaale tööle suunduvate Läti arstide arv kahekordistus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
1. augustil toimus Riias meeleavaldus linna 1. haigla sulgemise vastu.
1. augustil toimus Riias meeleavaldus linna 1. haigla sulgemise vastu. Foto: AFP / Scanpix

Tänavu esimese poolaasta jooksul on välismaale tööle minevate tohtrite arv peaaegu kahekordistunud võrreldes mullu sama perioodiga, teatas Läti Meedikute Liidu esindaja Zane Upate.

Meedikute liidu andmeil läheb igal aastal välismaale tööle keskmiselt 80-100 Läti arsti. Tänavu ootavad nad aga märksa suuremaid emigratsiooninumbreid, sest lahkuvad isegi juba kodumaal rohkelt tunnustust saavutanud eksperdid. Varasematel aastatel on võõrsile leiba teenima läinud peamiselt noored ja algajad.

Upate sõnul on arstide seas populaarseim riik Inglismaa. Lisaks on viimasel ajal mindud tööle ka Saksamaale, Rootsi ja Taanisse. Põhiline riigivahetuse põhjus on tavaliselt kas töökaotus haigla reorganiseerimise tõttu või siis rohkem kui 20 protsendi suurune palgakärbe.

Läti Noorte Arstide Liidu juhi Maija Radzina sõnul sunnib selliseid valikuid langetama praegune olukord. Kui noor arst ei saa riigieelarvelisele residendikohale ja tal pole omast taskust residentuuri maksmiseks raha, peabki ta otsima tööd võõrsilt. Radzina ennustas, et paari aasta pärast on Lätis alles vaid pensioniealised tohtrid ning midagi ei muutu, kui valitsus ei tõsta tervishoidu prioriteediks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles