Moskva kohus vahistas neli kaaperdamises kahtlustatavat

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sea väidetava kaaperdamisega seotud isik teel Lefortovo vanglasse ülekuulamisele.
Arctic Sea väidetava kaaperdamisega seotud isik teel Lefortovo vanglasse ülekuulamisele. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Moskva kohus vahistas täna neli kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises kahtlustatavat, nende hulgas Eesti kodaniku Jevgeni Mironovi ja Eesti elaniku Igor Borisovi.

Kohus sanktsioneeris veel ka Venemaa kodaniku Dmitri Bartenevi ja kodakondsuseta Aleksei Bulejevi vahi alla võtmise, teatas Interfax. Kokku on kaaperdamises ametlikult kahtlustatavaid kaheksa, Vene võimud kahtlustavad koostöös laeva hõivajatega ka mõnesid meeskonnaliikmeid.

Interfaxi teatel ütlesid kõik neli vahi alla võetud kohtualust, et nad pole kaaperdajad ja sattusid keskkonnakaitsjatena Arctic Sea pardale õnnetu juhuse tõttu juuli lõpus Läänemerel. Kahtlusalused viitsid ka sellele, et kuna nad sattusid Arctic Sea pardale Rootsi territoriaalvetes, peaks nende tegevust menetlema Rootsi, mitte Venemaa kohus.

Vene prokuratuuri esindaja väitis reedel kohtus, et kuna väidetavalt kaaperdatud Arctic Sea peeti kinni neutraalvetes, saab kaaperdajate üle mõista kohut laeva kinni pidanud riik.

Juulis Soomest Alžeeriasse siirdunud puidulastiga kaubalaev Arctic Sea kadus mõned päevad hiljem Läänemerel. Vene mere- ja õhuväe ühisoperatsiooni käigus peeti laev ja selle kaaperdanud mehed kinni esmaspäeval Roheneeme saarte lähedal.

Venemaa teatel kaaperdati Arctic Sea 24. juulil kell 22 Eesti aja järgi, mil Rootsi vetes asunud kaubalaeva juurde sõitis kiirpaat, milles oli kaheksa inimest. Merehädalisi teeselnud kaaperdajad tungisid laevale ja nõudsid meeskonnalt relvadega ähvardades oma nõudmiste täitmist.

Arctic Sea lahkus 23. juulil Soomest, et suunduda Alžeeriasse Bejaia sadamasse. Laeva lastiks oli 6700 kuupmeetrit puitu hinnaga umbes 1,16 miljonit eurot.

Esmaspäeval avastas Venemaa allveetõrjelaev Ladnõi Malta lipu all sõitnud kaubalaeva Arctic Sea Atlandi ookeanist Roheneemesaarte lähedalt. Ilma ühegi lasuta toimunud operatsiooni käigus vabastasid Venemaa mere- ja õhuväed kaaperdatud laeva 15-liikmelise Vene kodanikest meeskonna. Kaheksa laeva pardal olnud, kuid selle meeskonda mitte kuulunud meest võeti vahi alla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles