Advokaadid vaidlustavad väidetavate kaaperdajate vahistamise

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arctic Sea väidetava kaaperdamisega seotud isik teel Lefortovo vanglasse ülekuulamisele.
Arctic Sea väidetava kaaperdamisega seotud isik teel Lefortovo vanglasse ülekuulamisele. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Kaubalaeva Arctic Sea väidetavate kaaperdajate kaitsjad vaidlustavad Moskva kohtu reedese otsuse vahistada kõik kaheksa kahtlusalust.

Üks advokaatidest ütles agentuurile Interfax, et vastav taotlus on valmimas. Ta lisas, et seadusest tulenevalt peab prokuratuur sel nädalal meestele esitama süüdistuse.

Moskva kohus vahistas reedel kõik kaheksa kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamises kahtlustatavat, nende hulgas Eesti kodaniku Jevgeni Mironovi ja Eesti elaniku Igor Borissovi.

Kohus sanktsioneeris veel ka Venemaa kodanike Dmitri Bartenevi ja Andrei Lunevi, Läti kodaniku Vitali Lepini, kodakondsuseta Aleksei Bulejevi ja Dmitri Savini ning väljaselgitamata kodakondsusega Aleksei Andrjušini vahi alla võtmise.

Vene võimud kahtlustavad koostöös laeva hõivajatega ka mõnd meeskonnaliiget.

Interfaxi teatel ütlesid vahistatud, et nad pole kaaperdajad ja sattusid keskkonnakaitsjatena Arctic Sea pardale õnnetu juhuse tõttu juuli lõpus Läänemerel. Kahtlusalused viitsid ka sellele, et kuna nad sattusid Arctic Sea pardale Rootsi territoriaalvetes, peaks nende tegevust menetlema Rootsi, mitte Venemaa kohus.

«Me tahtsime lihtsalt tormivarju. Sattusime laeva pardale 25. juulil. Siis oleks me lahkunud, kuid mingil põhjusel ei soovinud kapten meie alust tankida,» rääkis üks kaaperdajatest. Tema sõnul polnud neil kaasas mingeid relvi ja suhted meeskonnaga olid «head ja sõbralikud».

Meeskonnal on juhtunust siiski teistsugune versioon. Meremehed näitasid muu hulgas arme kätel ja jalgadel, mille olid tekitanud käerauad ja köied.

Vene prokuratuuri esindaja väitis reedel kohtus, et kuna Arctic Sea peeti kinni neutraalvetes, saab kaaperdajate üle mõista kohut laeva kinni pidanud riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles