Sarkozy loodab sõlmida Kasahstanis suurlepinguid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarkozy ja Kasahstani riigipea Nursultan Nazarbajev täna hommikul Astanas.
Sarkozy ja Kasahstani riigipea Nursultan Nazarbajev täna hommikul Astanas. Foto: SHAMIL ZHUMATOV/REUTERS

Prantsuse president Nicolas Sarkozy jõudis täna Kasahstani, lootes sõlmida kosmose, energeetika ja riigikaitse vallas miljarditesse eurodesse ulatuvaid lepinguid.


Tegemist on Prantsuse riigipea esimese visiidiga Astanasse. Kaks aastat ette valmistatud külaskäigu eesmärgiks on kindlustada Prantsuse firmadele tähtsam roll Kesk-Aasia suurimas majanduses.

Konsortsium Spie Capag, mis kuulub ehitushiiglasele Vinci, sõlmib 1,2 miljardi euro suuruse lepingu naftajuhtme ehitamiseks Kasahstani Kašagani naftavälja jaoks.

Kavandatav torustik on osa transpordisüsteemist, mis toob Kasahstani nafta Euroopasse Venemaad läbimata.

Naftahiid Total ja GDF Suez kavatsevad samuti sõlmida miljardi euro suuruse leppe Kaspia meres asuva Hvalinskoje gaasimaardla arendamiseks.

Kuigi arvatakse, et Sarkozy avaldab tunnustust Kasahstanile kui stabiilsuse saarekesele rahutus regioonis, toimub visiit ajal, mil rahvusvaheline üldsus kritiseerib üha valjemalt inimõiguste olukorda selles riigis.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles