Venemaa kohalikud valimised on proovikiviks Medvedevile

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene president Dmitri Medvedev (keskel), temast vasakul peaminister Vladimir Putin ja paremal esimene asepeaminister Viktor Zubkov.
Vene president Dmitri Medvedev (keskel), temast vasakul peaminister Vladimir Putin ja paremal esimene asepeaminister Viktor Zubkov. Foto: AP / Scanpix

Venemaal toimuvad täna kohalikud valimised, kus hääleõigus on umbes 30 miljonil valijal.


Valimistel, millest kujuneb proovikivi president Dmitri Medvedevi lubadusele edendada demokraatiat Venemaal, peab opositsioon tõenäoliseks ulatuslikke õigusrikkumisi.

«Algamas on uued demokraatlikud ajad,» ütles Medvedev augustis, kui lubas murda Ühtse Venemaa pea täieliku ainuvõimu.

Kriitikute sõnul õõnestas enim demokraatia alustugesid Venemaal Medvedevi eelkäija, praegune peaminister Vladimir Putin. Opositsiooni hinnangul on Medvedevi võimuletuleku järel mullu maist saadik olukord vaid halvenenud.

«Poliitiline võistlus on sisuliselt nullilähedane,» ütles sõltumatu valimisvaatlusorganisatsiooni Golos juht Lilija Šibanova ja lisas, et ehkki Medvedev toetab sõnades mitmeparteilist süsteemi, näitavad valimistulemused täiesti vastupidist.

Venemaa 83 föderatsiooni subjektist 76s leiavad aset kohalikud valimised, kuid opositsioon on eriti kriitiline valimiste üle Moskva volikogusse, mis kontrollib pealinnas eelarvet suurusjärgus 400 miljardit Eesti krooni.

Läänemeelsed opositsioonierakonnad teatasid, et ühtegi nende kandidaati ei registreeritud kandideerimiseks volikogu 17 kohale, mis otsustatakse lihthäälteenamuse põhjal. Nende sõnul toodi põhjuseks väidetavalt tuhanded võltsitud allkirjad kandidatuuri ülesseadmise lehtedel.

Vaid üks liberaalne opositsioonipartei, Jabloko, registreeriti nimekirjade arvestuses, mis otsustab ülejäänud 18 kohta. Arvamusküsitluse kohaselt ei pruugi Jabloko ületada vajalikku seitsmeprotsendilist valimiskünnist, mis tähendaks senise kahe mandaadigi kaotust.

Jabloko liider Sergei Mitrohhin ütles, et võimud on sulgenud neil ligipääsu meediale ja keelustanud valimiskampaania tänavail. «Meil pole valimisi. Meil on reegliteta lahing,» sõnas ta.

Ehkki Moskvas osaleb valimistel kuus erakonda, on pealinnas näha kõikjal vaid Ühtse Venemaa valimiskampaania plakatid.

Golosi teatel on nendeni jõudnud teated, mille kohaselt survestavad Moskva võimud töölisi häält andma tulema, eesmärgiga suurendada valimisosalust.

Levada keskuse uuring näitas, et 62 protsenti moskvalastest peab valimisi «pelgalt lahingu matkimiseks». Nende sõnul jaotavad võimud kõik kohad omavaheliste kokkulepete kohaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles