Amnesty: Usbekistani sanktsioonide kaotamine on enneaegne

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Samarkand Usbekistanis.
Samarkand Usbekistanis. Foto: Reuters / Scanpix.

Euroopa Liit peab rohkem infot koguma, enne kui kaotab Usbekistanile 2005. aastal kehtestatud sanktsioonid, ütles Amnesty International.

«Kui relvaembargo ilma ELi uurimiseta kaotatakse, naeruvääristab see liidu enda nõudmisi, ning ainus rahvusvaheline vahend Usbekistanile surve avaldamiseks on kadunud,» vahendas AI oma kirjas Natalia Alonsot, kes on organisatsiooni tegevdirektor ELis.

Brüssel on üritanud parandada suhteid Kesk-Aasia riikidega, et tagada tulevased energiatarned ning kahandada sõltuvust Vene naftast ja gaasist.

EL kaotas mullu oktoobris viisakeelu Usbeki ametnikele, kuna riik oli väidetavalt teinud edusamme inimõiguste kaitsmisel, kuid jättis relvaembargo jõusse.

Sel nädalal ütlesid ELi diplomaadid, et on valmis kaotama viimased sanktsioonid, mis kehtestati Andidžonis protestide jõhkra mahasurumise eest. Inimõiguslaste sõnul tapsid sõdurid rahutuste käigus sadu meeleavaldajaid.

AI sõnul on Usbekistan pannud vangi tuhandeid teisitimõtlejaid ja president Ismail Karimovi vastaseid. Valitsus eitab seda süüdistust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles