Lavrov: Moskva ja Süüria koostavad plaani keemiaarsenali üleandmiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene välisminister Sergei Lavrov.
Vene välisminister Sergei Lavrov. Foto: SCANPIX

Venemaa peab praegu Süüriaga kõnelusi konkreetse plaani koostamiseks Damaskuse keemiaarsenali üleandmiseks, ütles täna Vene välisminister Sergei Lavrov.

«Venemaa valmistab praegu ette toimivat, täpset ja konkreetset plaani, oleme hetkel kontaktis ka Süüria poolega,» ütles Lavrov Moskvas ühisel pressikonverentsil Süüria välisministri Walid al-Muallemiga. «Loodame plaani peatselt esitada ning oleme valmis koos ÜRO peasekretäri ja keemiarelva keelustamise organisatsiooniga ning ÜRO Julgeolekunõukogu liikmete osalusel sellega edasi töötama.»

Lavrov kutsus eile Damaskust andma oma keemiaarsenali rahvusvahelise järelevalve alla ning laskma seejärel hävitada. Ettepanekuga välja tulles haaras Vene välisminister kinni oma USA kolleegi John Kerry märkusest, et säärane samm, kui seda tehtaks viivitamatult, võiks sõjalise löögi Damaskusele ära hoida. Moskvat visiidil viibiv Muallem tervitas algatust.

USA süüdistab Süüria režiimi 21. augusti keemiarünnaku korraldamises tsivilistidele ja ähvardanud sõjalise löögiga.

USA presidendi President Barack Obama sõnul võib ettepanek kaasa tuua olulise läbimurde. «Süüria rünnakuplaani katkestamine võib kõne alla tulla, kui jutt keemiarelvade loovutamisest vastab tõele,» ütles president.

Obama hoiatas igasuguse viivitamistaktika eest, sest keemiarelvade loovutamise üle on tegelikult vesteldud juba aastaid ja siiani pole olnud mingisugust edasiminekut.

USA senat lükkas eile edasi hääletuse Süüria ründamise üle.

Süüria peamine opositsioonirühmitus taunis täna Moskva plaani poliitilise manöövrina.

Lavrov väljendas täna heameelt ettepaneku laialdase positiivse heakskiitmise üle maailmas, kuid tunnistas, et algatus pole üksnes Moskva oma.

«Ettepanek anda Süüria keemiaarsenal rahvusvahelise kontrolli alla pole täielikult Venemaa algatus. See kujunes kontaktides meie Ameerika kolleegidega ja välisminister Kerry eilse avalduse põhjal, mis lõi võimaluse sõjalist lööki vältida, kui probleem lahenduse leiab,» ütles Lavrov.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles