Damaskus teatas nõustumisest Venemaa ettepanekuga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süüria välisminister Walid al-Muallem.
Süüria välisminister Walid al-Muallem. Foto: SCANPIX

Süüria on nõustunud Venemaa ettepanekuga anda Damaskuse keemiaarsenal rahvusvahelise kontrolli alla, ütles Süüria välisminister Walid al-Muallem täna Moskvas kohtumisel riigiduuma spiikri Sergei Narõškiniga.

«Meil olid eile Vene välisministri Sergei Lavroviga väga tulemuslikud kõnelused. Ta tuli välja Süüria keemiaarsenali puudutava algatusega ja me võtsime selle vastu,» ütles Muallem, kelle sõnul võttis Süüria valitsus Moskva ettepaneku vastu juba esmaspäeval.

Lavrov kutsus eile Damaskust andma oma keemiaarsenali rahvusvahelise järelevalve alla ning laskma seejärel hävitada. Ettepanekuga välja tulles haaras Vene välisminister kinni oma USA kolleegi John Kerry märkusest, et säärane samm, kui seda tehtaks viivitamatult, võiks sõjalise löögi Damaskusele ära hoida.

Ühtlasi kiitis Muallem Vene-Süüria suhteid ja lisas, et need on praegusel kriisiperioodil muutunud tugevamaks, sest Venemaa «on võtnud rahvusvahelise õiguse suhtes selge seisukoha» .

Süüria välisministri sõnul on Süüria võidelnud agressiooni vastu juba kaks ja pool aastat. Ta kritiseeris Türgi positsiooni Süüria kodusõja suhtes. «Türgi on võtnud Süüria suhtes vaenuliku hoiaku. Just selles riigis relvastatakse ja rahastatakse terroriste ning antakse neile väljaõpet.»

«Süüria-vastases agressioonis osaleb võitlejaid 83 riigist. Samuti on Süürias võitlemas isikuid Kaukaasiast ja Tšetšeeniast,» lausus ta.

USA süüdistab Süüria režiimi 21. augusti keemiarünnaku korraldamises tsivilistidele ja ähvardanud sõjalise löögiga.

Süüria välisministri sõnul nõustus Damaskus algatusega Ameerika agressiooni ärahoidmiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles