EL lahendas Kissingeri küsimuse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henry Kissinger
Henry Kissinger Foto: AFP / Scanpix

Euroopa Liit teatas eile õhtul, et on nüüd viimaks leidnud vastuse pikaaegsele küsimusele: «Kellele peaks USA välisminister helistama, kui ta tahab teada saada Euroopa riikide välispoliitilist seisukohta?» kirjutas uudisteportaal

EUobserver

.



«Ühendriikide välisminister peaks helistama Cathy Ashtonile,» ütles Euroopa Komisjoni president José Manuel Barroso ELi uuele välispoliitikajuhile viidates. «Ta on meie välisminister. Nii et nn Kissingeri küsimus on lahenduse leidnud.»

Endine USA välisminister Henry Kissinger tundis väidetavalt 1970ndatel huvi, et kellele ta peaks helistama, kui tahab Euroopaga rääkida. Ehkki pole kindel, kas Kissinger tegelikult midagi säärast üldse küsis, on eurooplased seda korduvalt kasutanud ELi välispoliitika ja välise ühtsuse hindamiseks.

ELi esidiplomaadiks tõusev Ashton hakkab juhtima igakuiseid ELi välisministrite kohtumisi, saab Euroopa Komisjonis asepresidendi koha ning asub juhtima ka loodavat Euroopa Välisteenistust.

Ashton, keda pole kunagi avalikult ühtegi ametisse valitud ja kes kerkis kandidaadina esile viimasel hetkel, tunnistas, et on oma uuest töökohast üllatunud.

Mõistes, et teda ootab laialdane kriitika vähese välispoliitilise kogemuse pärast, viitas ta oma edule eurovolinikuna suure kaubandustehingu sõlmimisel Lõuna-Koreaga.

«Olen ma ego jalgadel? Ei, ei ole. Hinnake mind selle põhjal, mida ma teen, ja ma usun, et jääte rahule ja olete uhked mu üle,» ütles ta.

Barroso sõnul maksab Ashtonile helistada vaid seoses välispoliitiliste küsimustega, teistes valdkondades on asjad pisut segasemad, kuna EL on riikide liit, seega juba definitsiooni järgi palju keerulisema ülesehitusega kui USA või Hiina.

Ta ütles, et aeg-ajalt peab muu maailm helistama talle, aeg-ajalt ELi uuele alalisele presidendile Herman Van Rompuyle, kes koos Ashtoniga hakkab ELi ühist välis- ja julgeolekupoliitikat kureerima.

Mõned inimesed ei saa riigiüleste institutsioonide kontseptsioonist aru, aga me jätkame selle selgitamist, tõotas Barroso.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles