Soome islamipartei juht pidi terrorismivastase kõne järel ametist lahkuma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Abdullah Tammi.
Abdullah Tammi. Foto: Evelyn Kaldoja.

Soomes islamipartei juhina kuulsust kogunud Abdullah Tammi teatas laupäeval, et paneb erakonna esimehe ameti maha. Tammi ja teiste partei juhatuse liikmete vahele lõi kiilu Tammi terrorivastane kõne, vahendas ajaleht Helsingin Sanomat.


Tammi pidas detsembri alguses pressikonverentsi, kus ta rõhutas islami rahumeelset olemust ja mõistis igasuguse terrorismi karmilt hukka. Ta rääkis eriti palju Tšetšeenia olukorrast ning tutvustas oma seisukohti ja YouTube'i

videos

.

Islamipartei juhatuse liikme Sauli Ingmani sõnul oli probleemiks Tammi seisukohtade erapoolikus.

«Pressikonverentsi toon oli liiga ühepoolne. Tammi mõistis hukka Tšetšeenia terrorismi, aga mitte Vene riigi terrorit Tšetšeenias. Ta ei toonud esile ka terrorismi põhjuseid. Selline ühepoolne terrorismi hukkamõistmine tekitas partei juhtkonnas pahameelt,» kinnitas Ingman erakonna esimehe lahkumist. «Partei ei toeta terrorismi, kuid seda peaks käsitlema tasakaalustatult ja hukka peaks mõistma ka riikliku terrorismi,» ütles Ingman.

Varem kommunistlikes liikumistes osalenud ja KGB heaks töötanud Tammi (kelle varasem eesnimi oli Risto Olavi) teatas eile, et plaanib asutada uue partei, Sotsialistliku Rahu Erakonna, kus usuküsimusi ei rõhutata.

Tammi on elanud ka Eestis, tema partei avaldas mullu kevadel rahulolematust Eesti osalemise üle Iraagi sõjategevuses ja USA  presidendi George W. Bushi «saatanliku» valitsuse Iraagi okupeerimise missioonis kaasa löömise tõttu. 

Tagasi üles