Janukovitš lubas suhetes Venemaaga pöörata uue lehekülje

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Viktor Janukovitš täna Kremlis.
Dmitri Medvedev (paremal) ja Viktor Janukovitš täna Kremlis. Foto: AFP/SCANPIX

Täna Venemaale visiidile saabunud Ukraina uus president Viktor Janukovitš lubas, et teeb riigipeana lõpu viimastel aastatel kerkinud tülidele Moskvaga.


«See viieaastane periood on andnud meile võimaluse avada omavahelistes suhetes uus lehekülg,» viitas Janukovitš AFP teatel oma viis aastat vältavale ametiajale.

Venemaa president Dmitri Medvedev ütles, et Moskva ja Kiiev üritavad leida lahenduse nendele ärritust tekitavatele konfliktidele, mis Janukovitši eelkäija Viktor Juštšenko ajal kahe riigi vahelistes suhetes kuhjaga kogunes. Muu hulgas vihastas Juštšenko Moskvat oma sooviga liituda NATOga.

«On palju küsimusi, mis on hiljuti meievahelistes suhetes külmutatud. Oleme otsustanud need taas ellu äratada,» ütles Kremlis toimunud pressikonverentsil Janukovitši kõrval istunud Medvedev.

Medvedev tõi akuutsemate küsimustena välja Venemaa gaasitarned Ukrainale ja Venemaa Musta mere laevastiku jätkamise Sevastoopoli mereväebaasis pärast 2017. aastat.

Janukovitš andis märku, et ta on viimases küsimuses valmis Venemaaga kompromissile jõudma. «Arvan, et väga varsti on meil sellele küsimusele olemas vastus, mis rahuldab nii Ukrainat kui Venemaad,» ütles ta.

Ukraina värske riigijuht kinnitas Moskvas ka oma varasemat lubadust, et Ukrainast saab tema ametiajal euroopalik ja erapooletu riik, mis tähendab, et NATO liikmesuse poole tal kavas pürgida pole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles