Tulevahetus Pakistani-India piiril lahvatas taas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
India koolitüdrukud lehvitavad Kashmiri kontrolljoonel aastaid tagasi hukkunud kaasmaalaste mälestuseks rahvuslippe.
India koolitüdrukud lehvitavad Kashmiri kontrolljoonel aastaid tagasi hukkunud kaasmaalaste mälestuseks rahvuslippe. Foto: AFP / Scanpix

Sõjaväe esindajate kinnitusel toimus Kashmiri poolitaval kontrolljoonel India ja Pakistani sõdurite vahel 16 tundi kestnud tulevahetus.


Pakistani sõjaväe esindaja major Athar Abbasi sõnul puhkes tulevahetus esmaspäeva õhtul ja kestis lühiajaliste pausidega kuni teisipäeva pärastlõunani. Tema kinnitusel sai üks India sõdur surma, vahendab

Reuters

.

Abbasi sõnul on neil tõendusmaterjal selle kohta, et tulistamist alustasid India sõdurid, kuid India armee esindajad on kinnitanud vastupidist.

Tegemist on Kashmiri piirkonnas toimunud ulatuslikuma tulevahetusega alates 2003. aastast, kui kogu maailm kartis kahe tuumariigi vahelise sõja vallandumist. Sel kuul on kontrolljoonel puhkenud juba kolm kokkupõrget.

Kahe riigi vahelised suhted on viimasel ajal pingestunud, sest India ja Afganistan süüdistavad Pakistani julgeolekuasutust Kabulis India saatkonna ees toimunud enesetapurünnakus, kus hukkus 58 inimest, kelle hulgas oli ka kaks India diplomaati. Pakistan on kõik sedalaadi süüdistused tagasi lükanud.

1947. aastal Briti ülemvõimu alt vabanenud India ja Pakistan on sellest ajast alates sõdinud omavahel neljal korral. 1949. aastal sõlmisid riigid pärast esimest konflikti vaherahu, mille tagajärjel tõmmati Kashmiri aladele ÜRO survel demarkatsioonijoon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles