Sarkozy leer sai valimistel rängalt lüüa

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prantsusmaa peaminister François Fillon tunnistas kaotust valimistel.
Prantsusmaa peaminister François Fillon tunnistas kaotust valimistel. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsusmaal toimunud regionaalsed valimised lõppesid president Nicolas Sarkozy parempoolsele parteile viimaste kümnendite häbiväärseima kaotuse.


Sotisalistide juhitud opositsioon alistas presidendipartei selge vahega, kogudes umbes 54 protsenti häältest, samas kui parempoolne UMP kogus vaid ligi 36 protsenti häältest, vahendas AFP uudisteagentuur.

Nende valimiste järel jääb viimane võimule veel vaid ühes kokku 22st regioonist - idapoolses Alsace'i piirkonnas.

Kaotust tunnistanud peaminister François Fillon esitab täna tõenäoliselt oma lahkumisavalduse, kuid Sarkozy ilmselt seda vastu ei võta,märkis ka BBC News.

Prantslaste osalusprotsent regionaalsetel valimistel oli madal ning jäi ka vaatlusfirmade hinnangul ka teises voorus alla 50 protsendi, mis mõjutas kindlasti enam just võimupartei tulemust.

Fillon kinnitas, et kannab oma osa vastutusest, kuid Prantsuse meedia hinnangul on hävingus süüdi pigem ebapopulaarne Sarkozy ise, kui tema peaminister.

Presidendil on aga jätkuvalt kindel ülekaal parlamendis ning varem teatas ta, et regionaalsed valimised ei ole hinnanguks keskvõimule. Sellegipoolest võib mingit valitsusremonti oodata.

Prantsusmaal oli see viimane tähtsam poliitiline kontroll erakondadele enne 2012. aasta presidendivalimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles