Belgia võib burkat kandvad mosleminaised saata vanglasse

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaine burkas.
Mosleminaine burkas. Foto: AFP / Scanpix

Belgia rahvasaadikud hääletavad 22. aprillil seaduseelnõu üle, mis keelab mosleminaistel avalikus kohas keha ja nägu katvate burkade kandmise. Keelu eiravatele naistele võivad võimud määrata kopsaka rahatrahvi või koguni vanglakaristuse.


Seaduseelnõu, mille kohaselt ei või mosleminaised näiteks tänavatel ja ühistranspordis burkat kanda, kiitis täna ühehäälselt heaks föderaalparlamendi siseasjade komitee, mis avab tee ka üleriigilise keelu kehtestamisele, vahendas AFP.

Lisaks burkale kehtib keeld ka niqabide (musta värvi hõlst, mis jätab silmad katmata) kandmise kohta. Keelust üle astujaid võib ees oodata 15-25 euro (230-390 krooni) suurune trahv või kuni seitsme päevane vanglakaristus.

Kui rahvasaadikud annavad seaduseelnõule oma heakskiidu, saab hinnanguliselt poolele miljonile moslemile koduks olevast Belgiast esimene Euroopa riik, mis vastava seaduse kehtestab.

«Moslemitele saadetakse väga tugev signaal,» kommenteeris Denis Ducarme Belgia paremtsentristlikust Reformistliku Liikumise parteist, mis seaduseelnõu esitas. Ducarne oli uhke, et Belgiast võib saada esimene riik, kes nii tundliku keelu võib Euroopas kehtestada.

«Me peame naised sellest koormast vabastama,» lisas Ducarme kolleeg Corinne de Parmentier.

Moslemid on võimalikku keeldu teravalt kritiseerinud ning on nimetanud seda väga ohtlikuks pretsedendiks. «Täna on need kogu nägu katvad näokatted, homme sikhide turbanid, seejärel võib-olla miniseelikud,» ütles moslemite õiguste eest seisva organisatsiooni esindaja Isabelle Praile.

«Näokatte kandmine on osa inimeste vabadustest,» lisas Praile, kelle sõnul kaitsevad seda õigust nii Belgia, Euroopa kui ka rahvusvahelised seadused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles