Euroopas on uuringu kohaselt kasvamas antisemitism

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taaveti täht.
Taaveti täht. Foto: SCANPIX

Euroopas on viimasel paaril aastal kasvanud antisemitism ja seda eriti internetis, selgus eile avaldatud Euroopa Liidu Põhiõiguste Ameti (FRA) uuringust.

«Kuigi liikmesriigid on teinud järjekindlaid jõupingutusi antisemitismiga võitlemiseks, on see endiselt laialt levinud ja kasvamas eriti internetis,» märgitakse raportis.

Juudivastase Kristallöö pogrommi 75. aastapäevaks koostatud raportis küsitleti 5850 juuti kaheksas Euroopa Liidu riigis - Belgias, Suurbritannias, Prantsusmaal, Saksamaal, Ungaris, Itaalias, Lätis ja Rootsis.

Neist 76 protsenti ütles, et olukord on viimase viie aasta jooksul halvenenud ja väärkohtlemine on eriti valitsev internetis, kus sotsiaalvõrgustikud, blogid ja muud andmejagamiskeskkonnad soodustavad antisemitismi levikut varasemast kiiremini.

«Ma tunnen, et pärast Facebookiga liitumist olen ma kogenud rohkem juudiviha väljendavaid kommentaare, kui varem kogu oma elu jooksul. See on väga masendav,» ütles üks Suurbritannias elav vastaja.

Vastanutest 66 protsenti pidas antisemitismi suureks probleemiks ja 76 protsenti arvas, et olukord on viimase viie aasta jooksul teravamaks muutnud. Kõigist vastanutest 23 protsenti olid  aasta jooksul enne küsitlust kogenud antisemiitlikke vahejuhtumeid ehk verbaalseid solvanguid, ahistamist või füüsilist rünnakut. Kaks protsenti vastanutest olid viimase aasta jooksul langenud antisemiitliku füüsilise rünnaku ohvriks. Antisemiitliku ahistamise ohvritest ei teatanud koguni 76 protsenti sellest politseile ega ühelegi teisele organisatsioonile.

Kõige suuremat antisemitismi kasvu meedias ja poliitilises elus, kuid ka vägivalla näol tänaval, täheldati Prantsusmaal, Belgias ja Ungaris.

FRA teatel kogub Euroopa Liidus juudivastaste meeleolude kohta andmeid vaid 13 liikmesriiki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles