Võidupühaparaadi peaproov lõi segi moskvalaste argirutiini

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brittide esindus täna Punasel väljakul aset leidnud võidupüha peaproovis.
Brittide esindus täna Punasel väljakul aset leidnud võidupüha peaproovis. Foto: SCANPIX

Moskvas täna aset leidnud võidupüha peaproov andis aimu pühapäevase ürituse suurejoonelisusest ja Venemaa soovist demonstreerida oma sõjalist võimsust.


Moskvalased on saanud võidupühaparaadi suurejoonelisusest aimu nädala algusest saadik igasuguste treeningute tõttu. Paraadi peaproov leidis aset kell 10 kohaliku aja järgi, «rohelise tee» andmiseks sõjatehnikale oli suletud enam kui 30 tänavat ja seda juba alates kella 5.

Pealinlased olid sunnitud tööleminekuks otsima omale alternatiivseid marsruute, vahendas telekanal NTV.

Ligikaudu kümme tuhat pealtvaatajat oli otsustanud juubelimarsi peaproovist vaatamata sombusele ilmale osa saada, neist suure osa moodustasid veteranid. Lisaks sõjatehnikale sai jälgida ka lendurite oskusi.

Fašistliku Saksamaa üle saavutatud võidu 65. aastapäeva tähistav paraad koosneb kahest osast: ajaloolisest ja nüüdisaegsest. Sellest võtab osa üle 10 000 sõduri, 159 ühikut sõjatehnikat ja 127 lennukit ning kopterit.

Peaproovis marssisid üle Punase väljaku liitlasriikide sõdurid Prantsusmaalt, Ameerika Ühendriikidest ja Suurbritanniast. Lisaks neile oli kohal Poola armee esindus. Igast eelpoolmainitud riigist oli kolonnis 70 sõdurit.

Neile järgnesid pataljonid SRÜ riikidest.

Mehhaniseeritud kolonni eesotsas sõitsid Suurest Isamaasõjast pärit rariteedid: legendaarsed tankid T-34 ja liikursuurtükid SU-100. Selle järgnes tänapäevane soomustehnika ja ballistilised tuumaraketid Topol-M.

Kogu ettevõtmist juhtis Moskva sõjaväeringkonna ülem, kindralpolkovnik Valeri Gerassimov. Paraadi võttis vastu kaitseminister Anatoli Serdjukov.

Peaproov kestis veidi üle tunni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles