Raport: valitsused nõuavad Google’ilt järjest rohkem sisu piiramist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Google.
Google. Foto: SCANPIX

Google avaldas täna kaheksandat korda raporti, mille kohaselt sai otsingumootor selle aasta esimese kuue kuu jooksul valitsustelt ligi 4000 nõuet eemaldada Google’i otsingust sisu.

Jaanuarist juunini sai Google valitsustelt 3846 nõuet, et eemaldada 24 737 otsingutulemust. Võrreldes 2012. aasta esimese kuue kuuga kasvas nõuete arv 68 protsenti, teatas Google oma ametlikus blogis.

«Viimase nelja aasta jooksul on järjekindlalt säilinud üks murettekitav trend: valitsused jätkuvalt paluvad meilt poliitilise sisu eemaldamist,» kirjutas Google’i juriidiliste suhete juht Susan Infantino blogis. «Kohtunikud paluvad meil eemaldada infot, mis kritiseerib neid, politsei tahab, et võtaksime maha videosid või blogisid, mis heidavad valgust nende tegevusele ning kohalikud institutsioonid nagu linnavolikogud ei taha, et inimesed leiaksid infot nende otsustusprotsesside kohta.»

«Antud perioodi jooksul saime 93 nõuet eemaldada valitsuse kohta käiv kriitika ning rahuldasime nendest vähem kui kolmandiku,» märkis Infantino.

Võrreldes varasemaga kasvasid nõuded oluliselt kahe riigi puhul. Nendeks olid Türgi ja Venemaa. Google sai Türgilt 1673 nõuet ning Venemaalt 257.

Eestilt ei saanud Google selle aasta esimese kuue kuu jooksul ühtegi nõuet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles