Iisraeli sõdurid kirjeldasid abilaeval juhtunut

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli armee avalikustatud videokaader ööl vastu 31. maid Gaza sektorisse suundunud laeval aset leidnud intsidendist.
Iisraeli armee avalikustatud videokaader ööl vastu 31. maid Gaza sektorisse suundunud laeval aset leidnud intsidendist. Foto: AFP / Scanpix

Iisraeli sõdurid ütlesid Gaza sektorisse suundunud abilaeval sõjaväelaste ja Palestiina toetajate vahel aset leidnud intsidenti kommenteerides, et nende elud olid reaalses ohus.

«Me saabusime tekile paljakäsi ja nad lintšisid meid,» väitis anonüümne Iisraeli sõdur, kes saabus ööl vastu 31. maid ühele kuuest laevast, mis püüdis Gaza mereblokaadi murda, vahendas Ynet.

Iisraeli väitel võeti väed vastu äärmusliku vägivallaga, nende pihta tulistati, neid peksti metallkeppidega ja rünnati nugadega. Populaarsesse videokeskkonda Youtube üles riputatud videol on näha, kuidas Palestiina toetajad sõdureid metallkaigaste ja toolidega ründavad ning ühe sõduri tekilt alla tõukavad.

«Kui kõik meist olid (helikopterilt) alla laskunud, haarasid kolm või neli tüüpi temast kinni ja peksid ta teadvusetuks. Nad lintšisid meid. Nad olid varustatud metallkaigaste, nugade, kadade ja klaaspudelitega,» kommenteeris üks sõdur, kelle sõnul avasid kaks aktivisti mingil hetkel nende pihta tule. Varem meedias avalikustatud info kohaselt võtsid Palestiina toetajad käsirelvad ära just Iisraeli sõduritelt.

Üks viimastest helikopterist alla laskunud sõduritest aga kirjeldas, kuidas ta kähmluses aktivistidega oma käeluu murdis. Tema kinnitusel polnud ühelgi sõduril algselt käes tulirelva ning esmalt üritati aktiviste taganema sundida värvikuulidega.

«Ma nägin, kuidas kaks meie poissi põrandal lamasid. Koridorist avati meie pihta tuli. Need olid lahingukuulid,» jätkas sõdur, kelle sõnul polnud neil muud võimalust, kui avada enesekaitseks ründajate pihta tuli.

Sõduri sõnul tulid nad aktiviste veenma, et nad randuksid Ashdodi sadamas ja lubaksid saadetise Gazasse toimetada seaduslikke teid pidi, kuid sõjakad aktivistid ei võtnud neid kuulda.

Laeval viibinud Palestiina toetajate sõnul avasid sõdurid tule ilma eelneva provokatsioonita ning tulistasid neid juba enne laevale saabumist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles