USA hoiatas Venemaad sõjalise sekkumise eest Ukrainas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry.
USA välisminister John Kerry. Foto: SCANPIX

USA välisminister John Kerry hoiatas eile Venemaad sõjalise sekkumise eest Ukrainas, öeldes, et igasugune Ukraina territoriaalse terviklikkuse rikkumine oleks saatuslik viga ja viiks laiaulatusliku rahvusvahelise vastulöögini.

Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu teatas eile riigi lääne- ja keskosa vägede lahinguvalmiduse kontrollist, mille tellijaks oli president Vladimir Putin.

Kerry sõnul oleks Venemaast äärmiselt silmakirjalik Ukraina sündmustesse sõjaväeliselt sekkuda - alles äsja nägi maailm, kuidas Moskva seisis tugevalt vastu sõjalisele sekkumisele Süürias ning enne seda ka Liibüas.

Ühtlasi rõhutas Kerry, et USA nõuab Moskvalt vägede välja viimist Gruusia vaidlusalustest enklaavidest ja kutsus Gruusiat üles jätkama lähenemist Euroopale ja NATO-le. Samas kinnitas ta, et USA poliitika eesmärk varem NSV Liitu kuulunud riikide suunal ei ole Venemaa mõju vähendamine selle naabruses, edastas Washington Post.

Kerry sõnul julgustab USA endise NSV Liidu riike integreeruma Läänega, kuna soovib, et nende rahvad suudaksid jõuda tugeva majandusega jõulisse demokraatiasse.

Kerry kinnitas ka, et USA kaalub Ukrainale majandusabi osutamist ja üheks variandiks on miljardi dollari suuruse laenugarantii pakkumine. Abi eesmärgiks on hoida ära riigi niigi kehvas seisus majanduse täielik kokkuvarisemine, sõnas ta.

Kerry tegi vastavasisulise avalduse pärast seda, kui Venemaa suurpangad VTB ja Sberbank olid teatanud laenuandmise peatamisest Ukrainale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles