Raport: Eesti ei täida arengukoostöö kohustusi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raport.
Raport. Foto: www.terveilm.net

Euroopa Liidu liikmesriigid, sealhulgas Eesti, ei täida oma arengukoostöö kohustusi ja ohustavad sellega rahvusvahelist kokkulepet aastatuhande arengueesmärkide saavutamiseks, näitab täna avalikustatud Euroopa arengukoostööga tegelevate organisatsioonide konföderatsiooni CONCORD raport.

AidWatch initsiatiivi raames koostatud raport «Karistuslöök vaesuse eest: Rohkem ja tõhusam ELi abi aitaks saavutada aastatuhande arengueesmärgid» avalikustati vahetult enne järgmisel nädalal Brüsselis toimuvat ELi liidrite kohtumist, kus lepitakse kokku ELi seisukohad septembris New Yorgis toimuvaks ÜRO kohtumiseks aastatuhande arengueesmärkide teemal, vahendas arengukoostöö ümarlaua esindaja.

Raport näitab, et ELi arenguabi oli 2009. aastal 0,42 protsenti rahvuslikust kogutoodangust (RKT), mis on 1 miljard eurot vähem kui 2008. aastal. Ametlike hinnangute järgi moodustab 2010. aasta abi 0,46 protsenti RKTst, mis on aga tunduvalt vähem kui 2005. aastal liikmesriikide poolt kokku lepitud 0,56 protsendiline eesmärk aastaks 2010.

Reaalsetes näitajates tähendab see 11 miljardi euro suurust vähenemist abisummades, kusjuures suurimate kokkuleppe rikkujate seas on Itaalia (4,5 miljardit eurot), Saksamaa
(6,2 miljardit eurot) ja Prantsusmaa (0,8 miljardit eurot).

Iga-aastane AidWatch raport märgib, et endiselt on kõrge kunstlikult paisutatud abisummade osakaal – 2009. aastal moodustas see koguni 8 protsenti kogu ELi arenguabist (3,8 miljardit eurot). Siia hulka arvestatakse nii välisvõla kustutamine (1,4 miljardit eurot), toetus arengumaade õpilastele Euroopas (1,5 miljardit eurot) kui ka kulutused ELis elavatele põgenikele (0,9 miljardit eurot). ELi tõeline arenguabi oli eelmisel aastal seega ainult 0,38 protsenti ELi RKTst.

Enam kui 1600 Euroopa kodanikuühendust esindav CONCORD kutsub ELi liikmesriikide valitsusi üles pidama kinni võetud kohustustest arenguabi suurendamiseks ja tõhustamiseks. ELi liikmesriigid peavad esitama siduvad ajakavad, mis näitaksid, kuidas lubaduste täitmiseni jõutakse ja millistest allikatest leitakse selleks ressursid. Riigid peavad asetama arengumaade elanikud ja nende õigused arengukoostöö keskpunkti.

Eesti ühenduste esindaja arengukoostöö ümarlaud leiab, et just märtsis valitaval uuel riigikogu koosseisul lasub vastutus Eesti kohustuste täitmise tagamiseks ning esitab kõikidele erakondadele valimiste eel ka vastavasisulised praktilised ettepanekud.

«2005. aastal lubasid EL juhid kulutada 0,7 protsenti oma riikide RKTst üleilmse vaesusega võitlemisele, aga viis aastat hiljem on riigid tulemusest kaugel ning on öelnud lahti oma lubadustest abi tõhususe osas,» ütles tunnustatud rahvusvahelise abiorganisatsiooni AictionAid Nigeeria haru juhataja Hussaini Abdu. «Me ei oota kohustuste suurendamist, vaid juba antud lubadustest kinni pidamist nii abi mahu kui ka kvaliteedi osas,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles