Lipponeni uus töö tekitab Soome poliitikutes eriarvamusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene gaasijuhe
Vene gaasijuhe Foto: AFP / Scanpix

Soome ekspeaministri Paavo Lipponeni liitumine Vene-Saksa gaasijuhtme firmaga Nord Stream on Soome poliitikute seas esile kutsunud nii ettevaatlikult positiivseid kui kriitilisi arvamusi.


Lipponen ei tööta küll üheski riigiametis, kuid ekspeaministrina on tal otsene ligipääs parlamendile tänu talle loodud kabinetile Eduskunna juures, kus ta saaks oma memuaaride jaoks materjale koguda ja korrastada, teatab Helsingin Sanomat.

Soome peaminister Matti Vanhanen ei näe Lipponeni uues töökohas midagi ebasobivat. «Ta on tagasi tõmbunud kõigist oma riigiga seotud ülesannetest. Ta pole enam valitsuse ega parlamendi liige ja on tegutsemiseks täiesti vaba. Ta on avalikult eelnevalt teatanud oma ametisse asumisest ja et ta hakkab gaasijuhtmefirmast palka saama,» sõnas Vanhanen, kes oli Lipponeniga neljapäeval rääkinud.

Vanhanen märkis, et Lipponen on hästi kursis nii Soome otsustamissüsteemi kui gaasijuhtme ajalooga. Helsingin Sanomat ei saanud Vanhanenilt kommentaari Gazpromi lähedaste suhete kohta Venemaa juhtkonnaga.

«Ma ei teeks selliseid võrdlusi. Paavo Lipponen on suurimaid patrioote. Soomel pole gaasijuhtme osas huve. Kesk-Euroopa vajab rohkem gaasi.»

Vanhaneni sõnul oleks veider, kui ei lastaks edasi töötada inimestel, kel on veel hea tervis, palju kogemusi ja oskusi, sest Soomel pole parlamendi ülemkoda, kuhu nad saata.

Sotsiaaldemokraatliku partei parlamendigrupi liider Tarja Filatov näeb küsimust ekspoliitikute uutes töökohtades laiemalt.

«See on tekitanud arutelu ka teistes riikides. Ma ise arvan, et kui uued ettevõtmised tuuakse välja avalikult nagu Lipponen tegi, pole selles probleemi. Hoopis ohtlikum oleks kui inimese mõju kasutataks ära salaja,» sõnas ta.

Anneli Lapintie Vasakliidust arvab, et ehkki poliitikutel peaks olema vaba voli pärast poliitikukarjääri töötada, on probleemiks Lipponeni kabinet parlamendis.

«On vale, kui ühel mõjutajal on võimulolijatele parem ligipääs kui teistel,» seletas Lapintie ja küsis retooriliselt, kas ka looduskaitse eest seisev organisatsioon Greenpeace peaks saama oma kabineti parlamenti.

Lipponeni sõnul on ta teadlik, et küsimus tema kabinetist kerkib, kuid kinnitas, et kasutab kabinetti vaid memuaaride kirjutamiseks.

Roheliste parlamendisaadik Heidi Hautala, kes on jälginud gaasijuhtme projekti, näeb probleemina tõika, et firmad üritavad värvata mõjutajateks otse võimutuumiku juures seisvaid inimesi.

«Keskkonnaminister on öelnud, et gaasijuhtme litsentsid otsustatakse vaid õiguslikku aspekti arvestades, kuid kas pole äkki nii, et Lipponenil on nii palju mõju, et vaadatakse ka muid aspekte?»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles