Soome raport: kriis Baltikumis võib suurendada survet

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlament
Soome parlament Foto: AFP / Scanpix

Soome parlamendisaadikuist koosneva julgeolekupoliitikat järgiva töörühma raport ei välista sõjalise surve suurenemist Soome lähinaabruses näiteks seoses Balti riikide venekeelse elanikkonnaga.

Keskerakonda kuuluva Juha Korkeaoja juhitud rühma juunis avaldatud raporti järgi ei lähtu Venemaalt Soomele sõjalist ohtu. Samas tõdes raport, et Venemaa arengut keskpikas ja pikas perspektiivis on raske ette arvata, teatas agentuur STT.

Samuti nentis raport, et üllatuslikud pingetõusud seoses näiteks Balti riikide venekeelse elanikkonna seisuga või niinimetatud külmutatud konfliktidega võivad pingestada rahvusvahelist olukorda, mille äärmuslik areng võib olla sõjaline surve Soome lähipiirkonnas.

Raport lisas siiski, et Venemaa sõjaline doktriin on kaitseiseloomuga ning selle tähtsaim eesmärk on näiteks Moskva, Peterburi ja Murmanski kaitsmine.

Rahvasaadikud järeldasid, et Soome julgeolekupoliitika põhimõtted on vastupidavad ning neid ei ole vaja oluliselt täpsustada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles