Inimõiguslased: vägivald Kõrgõzstanis oli süstemaatiline ja ettekavatsetud

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kõrgõzstani korrakaitsjad kaevasid täna Ošis kalmistul usbekkide haudu välja, kuna valitsuse sõnul maeti osa surnutest vägivallapuhangu ajal kiiruga ja ilma surmapõhjust kindlaks tegemata.
Kõrgõzstani korrakaitsjad kaevasid täna Ošis kalmistul usbekkide haudu välja, kuna valitsuse sõnul maeti osa surnutest vägivallapuhangu ajal kiiruga ja ilma surmapõhjust kindlaks tegemata. Foto: SCANPIX

Sel kuul Kõrgõzstani lõunaosas usbekkide ja kirgiiside vahel puhkenud vägivald oli süstemaatiline ja hästi organiseeritud, teatas täna USA inimõigusorganisatsioon Human Rights Watch.


HRW nõudis rahutuste uurimiseks rahvusvahelist juurdlust ja hoiatas, et Kõrgõzstani valitsuse otsus homme viia läbi referendum uue põhiseaduse üle võib vahepeal vaibunud vägivalla taas esile kutsuda, vahendas AFP.

Tervishoiuministeeriumi teatel sai kokkupõrgetes surma vähemalt 264 inimest, kuid tegelik hukkunute arv on ilmselt palju kõrgem, kuna paljusid tapetuid ei registreeritud.

Usbekkide sõnul võtsid nendevastastest rünnakutest osa ka valitsuse väed, näiteks kasutati nende soomukeid usbeki linnaosade eest barrikaadide eemaldamiseks. Kohalikud korrakaitsjad on tunnistanud, et neile kuuluvaid soomukeid kasutati tõesti rünnakutes, kuid väitsid, et jõugud varastasid sõidukid lähedalasuvatest sõjaväebaasidest.

HRW teatas, et ei saa neile olemasolevast infost järeldada, kas Kõrgõzstani julgeolekutöötajad otseselt rünnakutes osalesid, küll aga peaks see inimõiguslaste arvates olema üks keskseid küsimusi vägivallapuhangu uurimisel.

Organisatsioon hoiatas, et vahevalitsuse otsus referendum korraldada ja kümneid tuhandeid põgenikke «peaaegu elamiskõlbmatutele aladele» tagasi tuua ähvardab olukorra veelgi ettearvamatuks muuta, kuna paljudel puuduvad isikutunnistused. See võib homsel rahvahääletusel aga suurt segadust põhjustada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles