Prantsuse rahvasaadikud hakkavad arutama burkakeeldu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palju kõneainet tekitanud burka
Palju kõneainet tekitanud burka Foto: SCANPIX

Prantsuse parlament asub arutama valitsuse heakskiidu pälvinud kava keelustada avalikes kohtades mosleminaiste pealaest jalatallani katva riietuse kandmine.

Valitsuse hinnangul tuleks keelust üleastuvaid naisi trahvida 150 euroga (2350 krooni) ning vastavat riideeset kandma sundinud meestele tuleks määrata aastane vanglakaristus ja 15 000 euro (235 000 krooni) suurune rahatrahv.

Eelnõu, mille peab heaks kiitma ka parlament, näeb ette ka kuuekuulist üleminekuaega ning karistused ei hakkaks kehtima enne 2011. aasta kevadet. Sellele vaatamata on parlament küsimuses jagunenud kahte leeri ning Prantsuse meedia teatel on parteidevahelist konsensust raske leida.

Praegu hakatakse keeldu arutama parlamendi alamkojas, kuid lõplik hääletus senatis leiab aset septembris, teatas BBC.

Varem on Prantsuse parlamendisaadikud juba heaks kiitnud raporti, mis soovitas keelata nägu katva moslemiriietuse koolides, haiglates, ühistranspordis ja valitsusasutustes, nimetades burkasse riietatud naisi prantsuse väärtustele vastuvõetamatuks väljakutseks.

Samas ei pannud see dokument ette siiski burkade keelustamist tänavail, ostukeskustes ja teistes avalikes kohtades ning avaldas kahtlust nii laialdase keelu seaduslikkuses.

Kuigi Prantsusmaal elab suur moslemikogukond, pole pealaest jalatallani katmine nende seas levinud. Siseministeeriumi andmeil elab seal vaid 1900 burkat kandvat naist. Pooled neist elavad Pariisi piirkonnas ja 90 protsenti on nooremad kui 40-aastased.

Burkade üle on riigis debatt käinud juba pikemat aega ning islami ususümboli keelamist toetab ka president Nicolas Sarkozy.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles