Montenegrost ei leitud kosovolaste massihauda

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kosovo albaanlanna suudlemas risti tänavu 27. aprillil, kui seal tähistati kadunud isikute päeva.
Kosovo albaanlanna suudlemas risti tänavu 27. aprillil, kui seal tähistati kadunud isikute päeva. Foto: SCANPIX

Montenegro juurdlus küsimuses, kas nende maal võiks asuda aastatel 1998-1999 tapetud Kosovo albaanlaste massihaud, jõudis järeldusele, et selle kohta pole mingeid tõendeid.


«Mingeid viiteid massihauale Andrijevica linna läheduses ei leitud ja uurimine on lõpetatud,» teatas Bijelo Polje ringkonnakohtu pressiesindaja Biljana Covic uudistevõrgule AFP.

Uurimist Andrijevica naabruses asuva puidufirma aias alustati 20. juulil. Uurimist teostati ELi Kosovo EULEXi missiooni palvel. Nimelt kahtlustati, et Kosovos tapetud albaanlaste surnukehad viidi Andrijevicasse ja maeti seal eraettevõtte krundile.

Rohkem kui 13 000 inimese, enamasti albaanlaste, elu nõudnud Kosovo konflikti ajal oli Montenegro Serbia liitlane. Montenegro eraldus rahumeelselt Serbia küljest aastal 2006.

Serbia võimud viisid tapetud albaanlaste surnukehad Kosovost minema oma sõjakuritegude varjamiseks ning sealt on leitud juba mitu massihauda. Sel kuul alustati Serbias väljakaevamisi ühes siiani suurimaks peetavas kosovolaste massihauas, kus arvatakse olevat rohkem kui 250 inimese surnukehad.

Alates aastatel 1998-1999 käinud konfliktist siiani on teadmata umbes 2000 Kosovo albaanlase saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles